Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Predsjednik i premijer čestitali Novu godinu građanima Crne Gore

milo_i_markovic
Screenshot
  • Autor onogost.me
  • 31.12.2019. u 09:23

Građani naše države moraju biti apsolutno sigurni da je država Crna Gora u stanju da im garantuje mir i stabilnost i da obezbjeđuje ustavni poredak naše zemlje, da se veoma efikasno možemo suočiti sa svim destruktivnim namjerama bilo otkuda da one dolaze, što smo pokazali i posljednjih dana, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u novogodišnjoj čestitki.

“Pokazali smo novu sposobnost, novi kapacitet države da se veoma suptilno i veoma pažljivo bavi teškim istorijskim nasljeđem podjela i sukoba unutar Crne Gore, ali i jednako takvom odlučnošću da ne dozvolimo da Crna Gora bude talac tih istorijskih podjela, te sposobnošću da rješavamo te probleme u skladu sa najboljim evropskim standardima i najboljom evropskom demokratskom praksom”, navodi Đukanović, prenose Dnevne novine.

Đukanović kaže da je godina koju ispraćamo, uprkos brojnim izazovima, Crnoj Gori donijela unaprijeđenu stabilnost i napredak u mnogim oblastima.

“Produžen je dinamičan ekonomski rast i jednako tako kvalitetan demokratski razvoj. Državne institucije sada imaju kvalitetniju efikasnost i funkcionalnost, a poboljšana je i vladavina prava. Sve to nam daje za pravo da kažemo da danas imamo bolji društveni standard i realan optimizam, da je dogledno moguć životni standard građana Crne Gore na evropskom nivou. Crna Gora kao odgovorna članica NATO saveza je dodatno unaprijedila međunarodnu poziciju. Paralelno s tim, vrijedno smo radili na obezbjeđenju dobrosusjedskih odnosa i saradnje u regionu. Uprkos izvjesnim rezervama u politici Evropske unije, evropeizacija crnogorskog društva i članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji ostaje i dalje jedan od najvažnijih prioriteta državne politike”, navodi Đukanović.

 

 

Zato, predsjednik dodaje, da sa optimizmom dočekujemo 2020. godinu.

“Ove godine ćemo građanima Crne Gore predati na upotrebu prvu dionicu autoputa Bar-Boljare. Paralelno s tim, započećemo realizaciju sljedećih dionica stvarajući uslove da u bliskoj budućnosti zaokružimo taj projekat koji će integrisati Crnu Goru i stvoriti uslove za kvalitetnije i sigurnije veze sa našim susjedima i sa centralnom Evropom. Podmorski energetski kabl prema Italiji i Zapadnoj Evropi koji je nedavno stavljen u funkciju otvara neslućene mogućnosti energetskog razvoja naše zemlje, ne samo u oblasti proizvodnje električne energije nego i u smislu valorizacije Crne Gore kao tranzicionog područja i veze između Jugoistočne i Zapadne Evrope”, kaže Đukanović.

Predsjednik kaže da će odluka da se već od 2020. krene u povećanje plata zaposlenim u zdravstvu i obrazovanju omogućiti da povećamo atraktivnost tih zanimanja i da pokušamo da animiramo najtalentovanije i najsposobnije pojedince iz našeg društva za bavljenje tim odgovornim poslom.

“Jedan od najvažnijih interesa svake odgovorne državne politike je da svojim građanima obezbijedi pouzdanu zdravstvenu zaštitu, a posebno da najmlađim generacijama obezbijedi kvalitetan transfer znanja koji će ih osposobiti za izazove sa kojima će se suočiti u životu i koji će ih osposobiti da odgovorno brinu o budućnosti naše zemlje”, navodi Đukanović.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković čestitao je građanima Novu godinu ocijenivši da bi 2020. mogla biti naša najuspješnija godina u koju treba ući sa optimizmom i bez podsticanja razlika među nama.

„U novoj godini želim svima ličnu i porodičnu sreću, a našoj Crnoj Gori stabilnost i sveukupni napredak. Za ostvarenje tih ciljeva, potrebno je još više razumijevanja i tolerancije – kako bismo dostigli veći stepen jedinstva i sloge; ali isto tako i više rada i odgovornosti – kako bismo živjeli bolje i kvalitetnije”, poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

 

 

Premijer je kazao da će Vlada na taj način ispuniti obećanje na početku mandata da je cilj podizanje životnog standarda svake porodice i svakog pojedinca i solidarnost sa ekonomski i socijalno ranjivim građanima.

„Želim stoga da sa optimizmom uđemo u novu godinu, da ne podstičemo i ne ističemo razlike među nama, već da pronalazimo tačke koje nas spajaju ili makar približavaju jedne drugima. To je zajednički interes svih nas, a prije svega mladih generacija prema kojima bismo svi morali da imamo istu obavezu: da im ostavimo Crnu Goru stabilnu i razvijenu, bez podjela i hipoteka prošlosti“, poručio je Marković u novogodišnjoj čestitki.

U to ime, navodi u čestitki crnogorski premijer, želim svim građankama i građanima Crne Gore, u zemlji i u dijaspori, da novogodišnje praznike provedu u slozi i ljubavi, sa svojim najmilijima.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.