Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

PzP: Institucije da sankcionišu predstavnike Toščelika

pzp
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 16.08.2016. u 09:21

Pokret za promjene i Demokratski front najoštrije su osudili, kako su naveli, mobing i nasilje koje se sprovodi nad radnicima Toščelika i pozvali nadležne institucije da utvrde činjenično stanje i sankcionišu shodno zakonskim odredbama predstavnike fabrike.

 

”Ćutanje znači odobravanje. Dok radnici, bolje reći robovi, stenju pod kandžama vlasnika, ona gospoda, koja je dovela ove spasioce mudro ćuti i igra igru gluvih telefona. Pametnom dosta… Toščelik, „strateški investitor“ i prijatelj režima, odličan je primjer strukture crnogorskih investitora i partnera vlasti”, navodi se u saopštenju PzP-a i podsjeća da od obećanja iz 2012. godine skoro ništa nije urađeno.

U saopštenju za javnost, oni su postavili nekoliko pitanja.

”Da li je broj zaposlenih više od 500 kako su svojevremeno obećavali? Da li je uloženo 35 miliona eura u investicije? Šta je sa godišnjom proizvodnjom od preko 400 hiljade tona?
Da li danas nakon četiri godini nivo proizvodnje prelazi deseti dio od obećanja”, navodi se i konstatuje da od tih obećanja, danas ima oko stotinu stalno zaposlenih radnika, dok je 2012. godine bilo preko 200.

”Vjerovatno do obećanih 550 radnika doći će za 550 godina. Nivo proizvodnje je oko deset puta manji, pa je danas upitno da li je  nivo proizvodnje oko 40 hiljada tona ili oko 3.5 hiljade tona na mjesečnom nivou? A o investiranju od 35 miliona eura, vjerovatno se može maštati, ali narednih 35 godina”, stoji u saopštenju.

Oni su dodali da investitori ovu, kako su rekli, poraznu i nakaradnu statistiku nažalost obogaćuju i nasiljem, ucjenama, pritiskom.

”Pri tome bezbjednost radnika predstavlja zadnju rupu na svirali. Zdravlje radnika u vikend fabrici je nevažno, dok radnici predstavljaju samo djelić tužne statistike”, kažu iz te stranke.

Iz PzP-a poručuju da su Nikšiću potrebna nova radna mjesta.

”Nikšiću trebaju nove investicije, nova radna mjesta. Nikšiću ne trebaju lovci na procente i haračlije. Aktuelna vlast je pokazala nivo sopstvene kompetencije”, zaključuju iz Pokreta za promjene. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sjednica Skupštine opštine (SO) Nikšić koja je jednom prekinuta, a jednom odložena, trebalo bi da se održi danas.