REACT 2018: Multikonfesionalnost i multietičnost su glavne vrijednosti kampa

dsc_0156
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 05.09.2018. u 12:26

Mnogo tema se otvara u procesu integracija i ovakve prilike, kao što je kamp REACT, su vrlo dobre da mladi koji dolaze iz različitih sredina razmjenjuju utiske o tome kako doživljavaju EU, kazala je Gordana Đurović, profesorica na Ekonomskom fakultetu i bivša potpredsjednica Vlade Crne Gore, koja je juče na REACT-u govorila o perspektivi Crne Gore u EU integracijama.

Ona je istakla da je veoma korisno i značajno razgovarati o ovako važnim temama sa referentnim sagovornicima, na kampu koji je Alfa centar veoma dobro organizovao.

“Ovo je šansa da učesnici iskažu šta evro-atlanske integracije znače za njih pojedinačno, šta znače za njihovu regiju, njihovu državu, i kako to djeluje kada se gleda iz ugla neke druge države. Multikonfesionalnost, multietičnost iz različitih država, daju vrijednost ovakvim kampovima i kao što se iz programa zna pored referentnih predavača, vrlo različite teme. Tu su svakako važni donatori koji podržavaju inicijative mladih u našem region”, istakla je Đurović.

Režiser i član grupe “The Boks Of Knjige” Zoran Marković – Zonjo danas je razgovarao sa učesnicima kampa  o mobilnosti mladih u region Zapadnog Balkana. On je kazao da nije neko ko rado priča o NATO i Evropskim integracijama i da će radije govoriti o onome na šta možemo uticati pojedinačno.

“Kada bi se neko na ovom kampu igrao igrice “Pronađi uljeza”, vjerovatno bih bio jednostavno rješenje.  Nisam neko ko rado priča ni o NATO, ni o Evropskoj integraciji. Istorija nas uči da mali narodi igraju kako veliki sviraju i mislim da su određeni procesi nezaustavljivi. Jednostavno, više nemamo Titovu privilegiju traziti “treći put” i biti nesvrstani. Ono o čemu ću rado govoriti na ovom skupu su, zapravo, mikrointegracije na koje možemo uticati pojedinačno. To je interakcija među ljudima koji slično razmišljaju i imaju humane ciljeve. Naročito se mladi ljudi moraju umrežavati između sebe ako žele da svoju sredinu mijenjaju na bolje. Novim snagama i idejama se mora stati na put generaciji bahatih političara koji godinama profitiraju od našeg neznanja i nezainteresovanosti”, istakao je Marković. 

Učesnik kampa je i Isidora Martinenko iz Evropskog pokreta Srbije, koja je kazala da je  najveća vrijednost kampa što polaznici dolaze iz različitih sredina i što su u mogućnosti da se međusobno upoznaju.

“Potrebno je još puno ovakvih prilika da mladi putuju i da se upoznaju, odnosno da upoznaju druge kulture i  da se upoznaju razlike i da tako više poštujemo jedni druge, odnosno da volimo jedni druge”, istakla je Isidora koja je danas na kampu govorila o mobilnosti mladih”, navela je ona.

Natalija Renčić iz Hrvatske kazala je da je kamp odlična prilika za razmjenu mišljenja među mladima iz različitih zemalja, ali i za turističku promociju naše zemlje.

“Iskustvo sa učestvovanja na REACT kampu je vrlo dobro, i za sve učesnike je ovo odlična prilika da čuju nešto više o NATO-u, kako za učesnike koji dolaze iz zemalja koje su već članice ovog saveza, a tako i za one koji dolaze iz zemalja koje to nijesu, a koje će sigurno postati. Ovaj kamp je uz teoretski dio i predavanja različitih predavača iz država bivše Jugoslavije i inostranstva. Isto tako, Crna Gora je veoma lijepa zemlja, ima veoma lijepa prirodna bogatstva, koja nijesu poznata kao obala, pa je ovo dobar način i za turističku promociju Crne Gore“, kazala je ona.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Povodom medijskih navoda o povećanju broja birača u biračkom spisku Ministarstvo unutrašnjih poslova saopšptilo je da je birački spisak povodom drugog kruga izbora za Predsjednika Crne Gore, zakazanih za 2. april 2023. godine, ostao nepromijenjen u odnosu na birački spisak po kojem je održan prvi krug izbora za Predsjednika Crne Gore 19. marta 2023. godine.
Duh junaštva, genij rada, krasili ti divno lice, sjevernog mi kraja stražo - zdrav Nikšiću Perjanice! Ovom zdravicom Onogoštu, koju je prije više od 100 godina napisao kralj Nikola označićemo pobjedu nove, a stare Crne Gore! Naše Crne Gore!, kazao Jakov Milatović, kanidat za predsjednika Crne Gore pozdravljajući veliki broj građanki i građana na konvenciji u Nikšiću.