Sjutra o nepovjerenju Vladi, Abazović: Neka padne da osvježi

Screenshot
  • Autor onogost.me
  • 18.08.2022. u 15:13
Poslanici crnogorskog parlamenta sjutra će se, na vanrednoj sjednici, izjasniti o predlogu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore.

Predlog je iniciralo 36 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Liberalne partije, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske unije Albanaca.

U obrazloženju se navodi da je Vlada imala prioritetni zadatak da stvori pretpostavke kako bi se, na temelju reformi pravosudnog sistema i jačanja vladavine prava, intenzivirao proces evropske integracije Crne Gore.

“Prioritet je bio konsolidovanje ekonomskih prilika u zemlji i reorganizovanje sistema zdravstvene zaštite u uslovima trajuće pandemije koronavirusa”, navodi se u predlogu da se glasa o nepovjerenju Vladi.

Ocjenjuje se da su konkretni rezultati u realizaciji prioriteta izostali i da su stanje crnogorske ekonomije i epidemiološka situacija u državi dodatno pogoršani.

“Uprkos nikad snažnijoj podršci evropskih partnera i širokom društveno-političkom konsenzusu o neophodnosti što skorijeg pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, dalji nastavak ovog procesa doveden je u pitanje”, kaže se u obrazloženju.

Navodi se da je premijer Dritan Abazović, ignorišući stavove najznačajnijih naučnih ustanova u zemlji, uključujući Crnogorsku akademiju nauka umjetnosti, i istaknutih stručnjaka i organizacija civlinog društva, svjesno zanemarujući potencijalne posljedice takvog postupanja na ukupne prilike u Crnoj Gori, u prvi plan stavio pitanje odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Predlagači inicijative ističu da ne spore potrebu da se to izuzetno osjetljivo pitanje riješi na način koji bi bio u potpunosti prilagođen pravnom sistemu Crne Gore, uz uvažavanje najboljih evropskih praksi u ovoj oblasti.

“Ali smatramo da je, zbog državno neodgovornog ponašanja Dritana Abazovića, koje za posljedicu ima podizanje tenzija u društvu i potencijalno nenadoknadivi gubitak vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz naše evropske agende, Vlada izgubila legitimet”, kaže se u obrazloženju.

Predlagači ističu da inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi predlažu u namjeri da zaštite vitalne državne interese Crne Gore i da se sačuva šansa da država ubrzano krene putem evropske integracije.

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je, povodom 100 dana rada Vlade, da su imali pune ruke posla.

“Interesovalo nas je kako da otvorimo nova radna mjesta, kako da poboljšamo naše puteve, kako da što prije učlanimo Crnu Goru u EU. Sve drugo, manje je bitno. Kroz moj kabinet u ovih 100 dana prošlo je 750 ljudi, od čega 50 investitora koji planiraju da zaposle više hiljada naših građana”, kazao je, pored ostalog, Abazović.

Abazović je istakao da Vlada rešava pitanja koja ranije niko nije htio, smio ili umio da riješi.

“Za 100 dana imali smo oko 100 međunarodnih aktivnosti, sreli se sa 120 međunarodnih zvaničnika, 40 ambasadora, devet premijera… Posjetili smo deset država. Pravda je krenula, omogućili smo najveća hapšenja. Imovinu koja je pokradena, vratićemo građanima. Vjerovali ili ne, samo za 100 dana, a ima još toga. Radimo da tešku jesen i zimu što spreminje dočekamo. Ispunjavamo sve što smo obećali, ne ostavljamo ništa za sjutra. Sve odmah i sad, za čistu, zelenu i evropsku Crnu Goru, neka padne da osvježi”, poručio je Abazović.

U skupštinskoj proceduri nalazi se još jedna inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi koju su u srijedu podnijeli poslanici DF-a, Pokreta za promjene, Demokrata, Demosa, Prave Crne Gore, Ujedinjene i Radničke partije.

Sjednica parlamenta o toj inicijativi zakazana je za 2. septembar.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ove godine je u odnosu na prošlu u Opštini Šavnik prijavljeno 12 puta više novih birača, odnosno onih koji su prijavili prebivalište i time stekli biračko pravo.