Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Skupština o sudijama Ustavnog suda 12. decembra

RTCG
  • Autor onogost.me
  • 28.11.2022. u 16:20
Na kolegijumu predsjednice Skupštine Danijele Đurović dogovoreno je da drugi krug glasanja za sudije Ustavnog suda bude odgođen za 12. decembra, a da se do tada da šansa dijalogu i dogovoru. To je novinarima saopštio šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković.

“I da se u tom vremenskom intervalu pruži šansa eventualnom dijalogu”, kazao je Živković.

Kazao je da će se razgovarati o definisanju datuma vanrednih izbora i o povlačenju Zakona o predsjedniku, što je kako je ponovio, preduslov DPS-a za izbor sudija Ustavnog suda.

“Jedini izlaz je organizacija vanrednih parlamentarnih izbora na kojim bi Crna Gora dobila stabilnu Vladu”, kazao je Živković i dodao da je potrebno definisati datum tih izbora.

Upitan da li to znači da DPS neće glasati ako se ne ispune zahtjevi, Živković je rekao da su njihovi zahtjevi jasni.

“Vidite i sami da ne možemo da nađemo rješenje jer imamo potpuno urušavanje institucionalnih kapaciteta. Kada odredimo datum parlamentarnih izbora i kada se povuče Zakon o predsjedniku možemo govorimo o tretmanu prema sudijama Ustavnog suda”, kazao je Živković.

Vuksanović Stanković: Vanredni izbori jedini izlaz

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kaže da je potreban dogovor unutar najmanje tri petine poslanika.

“Svaki drugi dogovor, posebno onaj unutar većine od 41 poslanika za nas je fingiranje dijaloga, manipulacija i politička trgovina i SDP na to neće pristati”, poručila je Vuksanović Stanković.

Kaže i da je svakom građaninu jasno da su vanredni parlamentarni izbori jedino rješenje.

“Od tih izbora upravo bježe oni koji su ostvarili većinu 30. avgusta 2020.”, navela je poslanica SDP-a i saopštila kako 2/3 građana podržava vanredne izbore.

Sjednica na kojoj su poslanici trebalo da glasaju o predlogu za izbor četvoro sudija Ustavnog suda bila je zakazana za danas.

Ustavni odbor je, glasovima parlamentarne većine, predložio Skupštini da se na te funkcije izaberu Snežana Armenko, Ilija Vukčević, Jadranka Novaković i Jelena Ružičić.

U prvom krugu glasanja nijedan od tih kandidata nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku poslanika. U drugom krugu glasanja potrebna je tropetinska podrška, odnosno 49 glasova poslanika.

Iz DPS-a su ranije poručili da su spremni da podrže izbor jednog sudije ako se kroz inkluzivan parlamentarni dijalog u najkraćem roku odredi datum održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora i odustane od usvajanja Zakona o predsjedniku.

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Opštinski odbor Deokratske partije socijalista (OO DPS) u Nikšiću saopštio je da je Osnovno državno tužilaštvo podnijelo optužni prijedlog protiv načelnika Komunalne policije Veselina Čurovića ''dok u Nikšiću vlada pravi komunalni haos, dok divlje deponije niču na svakom koraku, dok psi lutalice gazduju nikšićkim ulicama, dok je automobila više na trotoarima nego na parking mjestima''.