Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

SO Nikšić o smjeni Kovačevića 10. februara

onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 27.01.2023. u 08:20
Na narednoj sjednici Skupštine opštine Nikšić, koja će se održati 10. februara, odbornici će odlučivati o predlogu za smjenu predsjednika opštine Marka Kovačevića.

Predlog za razrješenje, kao i izbor i imenovanja dvije su tačke dnevnog reda na sjednici koja će početi u 10h.

Podsjetimo, Evropski tim za Nikšić podnio je predlog za ovu smjenu zbog, kako su naveli, nepoštovanja Ustava, povrede suvereniteta i izdaje državnih interesa.

“Svojim odlaskom i istupanjem u Odboru za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Republike Srbije, Marko Kovačević je grubo uvrijedio i ponizio državu Crnu Goru, njen suverenitet i integritet, unizio crnogorske građane, ali i narod kojem pripada, tj. srpski narod u Crnoj Gori, koji svojim činjenjima otuđuje od Crne Gore i daje mu predznak iseljenika i dijaspore Republike Srbije, navodi se u tadašnjem saopštenju Evropskog tima za Nikšić.

 

Rijetki su, kako su naveli tada, oni koji su tako ponizili Crnu Goru, koji tako servilno služe interesima druge države, koji kaljaju ugled države u kojoj su rođeni, žive i nažalost obavljaju značajne funkcije poput predsjednika opština, kao što to čini Marko Kovačević.

“Da nije dostojan funkcije koju obavlja Marko Kovačević je pokazao i u svom javnom reagovanju povodom negodovanja na njegov izdajnički čin, izjednačavajući građane koji su zgroženi njegovim činjenjem javno iznijeli mišljenje, sa onim koji su pucali na dječake na Kosovu. Ovakva monstruozna izjava zaslužuje duboki prezir i gađenje i bez odlaganja smjenu Marka Kovačevića, jer je svojim činjenjem dokazao da mu nije mjesto na funkciji predsjednika Opštine”, ističu oni.

U skladu sa tim, a zbog nepoštovanja Ustava Crne Gore, povrede suvereniteta i teritorijalnog integriteta, izdaje državnih interesa, urušavanja ugleda države Crne Gore i poniznog i sluganskog odnosa prema institucijama druge države, Evropski tim za Nikšić je Skupštini opštine Nikšić podnio predlog za razrješenje Marka Kovačevića, predsjednika Opštine Nikšić.

“U krajnjem, odnos odbornika Demokrata i Ure prema ovoj inicijativi rasvijetliće i to da li su njihova partijska saopštenja u kojima su kazali da nemaju drugu maticu do Crne Gore bila samo reda radi, da li će nastaviti da sjede na dvije stolice, nastojeći da uberu po koji politički bod, ponovo demonstrirajući neprincipijelnost ili će bar sada pokazati da im zaštita interesa države Crne Gore i njenog ugleda i dostojanstva nije posljednja rupa na svirali, te da će se ovog puta i suštinski ograditi od Vučićevog pijuna za realizaciju projekta “srpskog sveta”, koji će u Crnoj Gori, kako to govori izraz koji je ovoj zemlji postao ekvivalent prilogu za vrijeme nikad, biti ostvaren dogodine”, dodaju u saopštenju.

Ispred Kluba mladih Nove srpske demokratije – Nikšić Predrag Višnjić kazao je da je iskreni smijeh vjerovatno prva, i jedina prirodna reakcija na podnošenje predloga za smjenu, kako je naveo, prvog predsjednika slobodarskog Nikšića Marka Kovačevića.

Povod za, kako je kazao, tužnu, na propast osuđenu u samom začetku, inicijativu za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić jeste upravo učestvovanje gospodina Kovačevića na sjednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije.

“Ako se osvrnemo na potentnost i ostvarivost i svih prethodno podnešenih inicijativa i ideja Evropskog tima za Nikšić, ova uzaludnost i apsurdnost ne može ni da nas začudi”, naveo je on tada.

Pitao je kolege iz opozicije “da li im više smeta to što je predsjednik uzeo učešća na pomenutoj sjednici ili to što je Srbin na čelu opštine najavio gotovo 20 miliona eura kapitalnih investicija u ovoj godini”.

“Ili možda to što je bio direktni inicijator ideje i posrednik u otkupljivanju Željezare od strane Elektroprivrede Crne Gore? Ili možda baš činjenica da je u 2022. godini za vrijeme mandata predsjednika Kovačevića umanjen broj nezaposlenih lica za 1.180?
Dragi nikšićki domobrani, što prije shvatite da je vrijeme za podnošenje lista novogodišnjih želja Deda Mrazu već odavno prošlo, lakše će vam biti da shvatite da živite u slobodnom Nikšiću koji je vraćen istinskim vrijednostima, vrijednostima za čije je razumijevanje potrebna umna i duhovna širina, koju nažalost, mali ljudi kao što ste vi nikada neće moći dokučiti”, zaključio je on.

Klub odbornika Socijalističke narodne partije (SNP) i Ujedinjene Crne Gore (UCG), kako su naveli ranije, glasaće protiv najavljene inicijative za smjenu predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

“Ako se ispostavi da je ova inicijativa tačna, kao predsjednik kluba odbornika SNP-Ujedinjena Crna Gora (UCG) želim da obavjestim javnost da će naš klub odbornika glasati protiv inicijative DPS-a da naš drug, brat i saborac Marko Kovačević bude smijenjen sa te funkcije”, objavio je odbornik SNP-a Aleksa Kankaraš na Facebook-u.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Pojedini proizvođači ove godine prijavljuju veći broj grla za subvencije u stočarskoj proizvodnji nego što to pokazuje realno stanje, a grlo sa istim brojem ušnih markica pojavljuje se na dva gazdinstva, što je utvrđeno kontrolom kroz veterinarski informacioni sistem, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.