Sporazum potpisalo 11 partija, nova vlada do kraja mjeseca

rtcg.me
 • Autor onogost.me
 • 20.10.2023. u 08:36
Čelnici 11 političkih partija potpisali su juče koalicioni sporazum o formiranju nove vlasti u Crnoj Gori. Naredni korak je zakazivanje sjednice crnogorskog parlamenta, a prema saznanjima našeg portala, nije isključeno da 26. oktobra bude izabrano novo rukovodstvo Skupštine a potom i nova vlada.

Ostaje da se vidi šta će biti sa Ujedinjenom Crnom Gorom, čiji su kandidati bili na izbornoj listi Evrope sad na parlamentarnim izborima 11. juna. Oni su sinoć na sjednici Predsjedništva poručili da je došlo do pokušaja javnog ponižavanja stranke.

“Imajući u vidu da se radi o projektu parlamentarne većine i nove vlade koji smo tražili, ali, ipak, i pokušaju javnog ponižavanja naše stranke, Predsedništvo ovlašćuje poslanika Vladimira Dobričanina da se shodno tome odredi prilikom izbora vlade, ali takođe da podrži izbor skupštinskog rukovodstva“, navodi se u saopštenju Ujedinjene Crne Gore, koje je sinoć dostavljeno medijima.

Prema ranijem dogovoru, nova vlada bi trebalo da ima 18 resora.

Podršku novoj vladi iskazala je i Novska lista, čiji su kandidati takođe bili i na listi Evrope sad na izborima 11. juna. Jedan od čelnika Novske liste Miloš Konjević rekao je da od nove vlade očekuje dobre stvari.
“Bavljenje politikom u ovoj zemlji niti je lako niti je prijatno. Svaka riječ dočekuje se na nož, svaki potez sa ogromnom dozom sumnje. Internet je omogućio svima da u javnom životu učestvuju bez imena i prezimena, da napadaju, optužuju i osuđuju bez odgovornosti za izrečeno. Poštujem slobodu govora svake osobe, ali žalim za vremenima kada su se i bitke i debate vodile časno, i kada je iza svog mača i iza svoje riječi stajao čovjek. U protekla tri mjeseca mnogo je napada pretrpjela i Novska lista i ja kao jedan od njenih lidera. Nije se prezalo ni od čega. Pljuštale su uvrede, pogrdni komentari, otvorene prijetnje. Zadiralo se u intimu, u prijateljstva, u porodicu. Mnogo se puta čovjek zapita zašto i zbog čega dopušta sve to. Odgovor je samo jedan. Zbog svog grada, zbog Herceg Novog, grada mojih roditelja i grada moje djece. Dok god taj odgovor budem nosio u srcu imaću i volje i hrabrosti da nastavim da se borim i da ostanem na putu koji sam zacrtao osnivanjem Novske liste”, rekao je Konjević.

Kako je rekao, taj odgovor doveo ga je i do nove Vlade Crne Gore.

“Prve vlade za koju sam ubijeđen da će Herceg Novom donijeti samo dobro. Kako znam? Tako što su u njoj ljudi koji su nam dali riječ i koji, kao u dobra stara vremena, iza svoje riječi stoje. A stojim i ja, i iza svoje riječi i iza svog mača”, kazao je Konjević.
Sporazum su potpisali lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, te lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Demokratske narodne partije Milan Knežević, Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, te CIVIS-a Srđan Pavićević.

Sporazum su potpisali i lideri pet albanskih partija, odnosno tri koje čine Albanski forum – Nik Đeljošaj, Ivan Ivanaj i Ferhat Dinoša i dvije koje su u koaliciji Albanska alijansa – Fatmir Đeka i Genci Nimanbegu.

Sjednice Skupštine na kojima će se birati rukovodstvo parlamenta i vjerovatno nova vlada biće održane naredne sedmice.

Novi predsjednik Skupštine biće Andrija Mandić, a koalicija “Za budućnost Crne Gore” daće podršku novoj vladi.

Krajem 2024. godine treba da uslijedi rekonstrukcija kojom će Nova srpska demokratija i DNP ući u Vladu i dobiti potpredsjedničko mjesto i ministarstva.

Predviđeno je da Pokret Evropa sad u novoj vladi ima premijera i deset ministarstava, Demokrate mjesto zamjenika premijera, potpredsjednika Vlade i četiri ministarstva, SNP dva resora, Albanski forum jedno potpredsjedničko mjesto i jedno ministarstvo, CIVIS mjesto potpredsjednika i Albanska alijansa jedan resor.

Aktuelna vlada premijera Dritana Abazovića u tehničkom je mandatu još od avgusta prošle godine.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore pobijedila je Senegal 29:21 u Geteborgu u drugom kolu Glavne runde Svjetskog prvenstva.