U Crnoj Gori aktivno 47 političkih partija

bosnjak
bosnjak.me
  • Autor onogost.me
  • 17.01.2016. u 15:53

U Crnoj Gori je trenutno aktivno 47 političkih partija i ona je država sa najviše stranaka u regionu u odnosu na broj stanovnika.

U Registar političkih partija, koji se vodi od 2004. godine, do 15. januara bilo je upisano 60 političkih partija, piše Pobjeda. 

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u čijoj je nadležnosti vođenje Registra, stvaran broj aktivnih političkih partija u Crnoj Gori je 47, jer je 13 njih brisano iz evidencije.

U prošloj godini registrovano je šest novih političkih partija – Pokret za Pljevlja, Demos, Demokratska Crna Gora, Radnička partija, Centralna albanska partija za integracije i Socijaldemokrate Crne Gore. Većina novih partija je nastala cijepanjem već postojećih.

U prošloj godini iz Registra su izbrisane dvije političke partije – Budvanski forum, jer nije samostalno ili u koaliciji šest godina učestvovao na parlamentarnim ili lokalnim izborima, i Bošnjačka demokratska stranka Sandžaka, koja je brisana na sopstveni zahtjev.

Da bi u Crnoj Gori bila osnovana politička partija, potrebno je sakupiti 200 potpisa građana, a sudeći po broju registrovanih stranaka, to ne predstavlja veliki problem. Zbog toga je Crna Gora po broju političkih stranaka i političara “po glavi stanovnika” prva u regionu. 

U Crnoj Gori, na nešto više od 13 hiljada stanovnika, “dođe” jedna stranka, dok je u Srbiji to slučaj na oko 89 hiljada, a u Hrvatskoj na nešto više od 29 hiljada stanovnika.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Sjednica Skupštine opštine (SO) Nikšić zakazana je u srijedu, 11. oktobra u zgradi Opštine, sa početkom u 10 časova.
U Nikšiću je danas formiran Ženski odbornički klub, čiji je cilj afirmacija rodne ravnopravnosti, unapređenje položaja žena i snaženje lokalne demokratije.