Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U DF-u sumirali učinak lokalne uprave u ovoj godini, ocjena negativna

wp_20151225_10_01_09_pro
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 25.12.2015. u 10:54

Odbornici Demokratskog Fronta održali su danas konferenciju za medije na kojoj su analizirali rad lokalne uprave u godini na izmaku. 

Centralno mjesto zauzeo je zapravo događaj iz 2012. godine kada su mimo javnih konkursa zapošljavani radnici u organima loklane uprave,  dok je na čelu opštine bio Nebojša Radojičić. Epilog takvog postupka desio se 1. decembra ove godine kada je po nalogu Upravne inspekcije otkaze dobilo 87 radnika.

Odbornik DF-a, Arsenije Lalatović, podsjetio je da je ta partija u maju prošle godine procesuirala Vrhovnom državnom tužilaštvu  prijavu, upravo zbog sumnji u nezakonita zapošljavanja uoči izbora 2012. godine.

„ Možemo konstatovati da su naši navodi apsolutno bili ipravni i sad očekujemo da Vrhovno državno tužilaštvo završi svoj posao na način što će ta NN lica dobiti ime i prezime, kao i nalogodovaci koji su im omogućili da na nezakonit način stiču korist i uništavaju budžet. Mi u stvari vjerujemo da je i u javnim ustanovama zaposleno preko 60 lica bez bilo konkursa i smatramo da će i to dobiti valjani epilog“, kazao je Lalatović, dodajući da će sa posebnom pažnjom pratiti zapošljavanja u opštini u narednom periodu budući da u loklanoj upravi već postoji višak radnika, ako se uzme u obzir evropski standard od 4 zaposlena na 1000 stanovnika.

Janko Milatović i Radoje Karadžić osvrnuli su se na ekonomsko stanje u gradu. Priznajući lokalnoj upravi da je uspjela da animira privrednike da izgradnjom objekata „popuni“ dugogodišnje rupe u centru grada, kao što su bivša zgrada pozorišta, dio kod pijace i bivši dom vojske, Milatović je zamjerio zbog generalno lošeg ekonomskog ambijenta.

„  Nikšić je najveći tranzicioni gubitnik u Crnoj Gori. Nemamo u Nikšiću gotovo nikakve proizvodnje, a aktuelna vlast nije dovela nijednog investitora koji će ulagati u proizvodnju, gdje bismo mogli  da zaposlimo određeni broj mladih ljudi. Danas imamo svega 1000 radnika u proizvodnim firmama, zato nam poslednjih godina mladi masovno bježe iz grada“, kazao je Milatović.

Karadžić skereće pažnju na neodrživost javnih finansija. 

„ Odlika perioda ove vlasti je što su oprošteni neki prihodi koji opštini pripadaju. Lokalna uprava nije uspjela da izboksuje od 9 do 12 miliona eura na račun koncesija Bilećkog jezera, kao ni isto toliko novca na račun Vira“, kaže Karadžić .

Marko Kovačević je istakao da se Nikšić pretvara u jednu veliku kockarnicu, ili supermarket i vikend mjesto, koje subotom i nedjeljom posjećuju njegovi bivši stanovnici. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sjednica Skupštine opštine (SO) Nikšić koja je jednom prekinuta, a jednom odložena, trebalo bi da se održi danas.