Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

URA o ponudi ako je dobije, ZBCG prihvata predlog mandatara

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 08.10.2023. u 08:26
Gotovo dva mjeseca od kad je Milojko Spajić postao mandatar ne isključuje se preokret po pitanju sastava buduće vlade. Kako nezvanično saznajemo, Pokret Evropa sad razmatra da ponovo pregovara sa koalicijom "Za budućnost Crne Gore", a u vladu bi mogli pozvati i GP URA. No, bez obzira na značaj formiranja vlade i interesovanje javnosti, ni ovaj momenat na političkoj sceni nije remetio tišinu ključnih aktera.

Javnost je i nakon sjednice poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad u petak veče ostala uskraćena za informaciju o tome kako teku pregovori o formiranju Vlade. O ključnom političkom pitanju, mandatar i njegova partija i dalje se ne oglašavaju, pa su sva saznanja nezvanična. A ona govore da Evropa sad razmatra mogućnost da u pregovore uključi koaliciju "Za budućnost Crne Gore" i URA.

Da su spremni za novi krug razgovora, te da neće imati dodatnih zahtjeva za mandatara, poručuju iz koalicije "Za budućnost Crne Gore". U prvom krugu pregovora, pominjalo se da bi ovoj koliciji, između ostalog, trebalo da pripadnu mjesta potpredsjednika vlade i skupštine, ministra prosvjete, turizma, sporta i mladih.

Poslanica ZBCG Simonida Kordić kaže da joj je drago da je sada i mandatar Spajić uvidio da je to okvir u kojem se može formirati vlada koja će biti istinski reformska i koja će omogućiti prije svega reforme u pravosuđu, ali i sve one procese kojima će se poboljšati život građana.

"Što se nas tiče, mi taj proces dogovora nećemo opterećivati nekim dodatnim zahtjevima i usložnjavanjem pregovora u tom smislu", rekla je Kordić.

Da li bi u slučaju aranžmana s koalicijom "Za budućnost Crne Gore" propao dogovor s Bošnjačkom strankom koja se protivi saradnji s tom koalicijom nijesmo mogli saznati. Portparol stranke nam je kazao da je predsjednik partije u inostranstvu, te da će se oglasiti narednih dana.

Iz Građanskog pokreta URA su nam kazali da će komentarisati onda kada dobiju zvaničnu ponudu, jer za sada, kako su naveli, raspolažu samo medijskim saznanjima.

Komentarisali su, međutim, platformu "Za Crnu Goru u Evropskoj uniji" koju je predložio predsjednik Milatović, poručujući da im je prihvatljiva.

Novi momenat u pregovorima uslijedio je nakon što su Demokrate saopštile da neće prihvatiti da presudni glas za formiranje Vlade bude s liste poslanika DPS-a. Ali ni ta partija u subotu nije bila raspoložena za komentar na ovu temu.

Tražili smo komentar i od ostalih mogućih učesnika vlasti, no nedostupni su bili i u SNP-u, CIVIS-u, Ujedinjenoj...

Javnosti je dostupan bio specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak koji je na društvenoj mreži X saopštio da se juče u Podgorici sastao s mandatarom Spajićem, te da su razgovarali o novoj izvršnoj vlasti.

"Crnoj Gori je potrebna vlada s ambicioznom evropskom agendom", poručio je zvaničnik iz Brisela.

Izvor: TVCG/rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Demokratska partija socijalista pozvala je predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića da "jednom stane iza svojih riječi". Oni su kazali da ostaje da se vidi da li će Demokrate stati iza riječi predsjednika Skupštine opštine Nikšić Nemanje Vukovića, koji dolazi iz njihovih redova i da li će dizanjem ruke za izglasavanje nepovjerenja Kovačeviću, sa riječi preći na djela.