Usvojene izmjene Zakona o predsjedniku

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 02.11.2022. u 07:58
Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, koje je predložio Demokratski front (DF). Za je glasao 41 poslanik, protiv jedan.

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) nijesu bili u plenarnoj sali tokom glasanja. Rasprava je trajala preko šest sati.

Evo koje su dužnosti predsjednika

Prema usvojenim izmjenama Zakona, predsjednik je dužan da predloži mandatara u roku od 30 dana od izglasavanja nepovjerenja Vladi u Skupštini. Isto je dužan da uradi i ukoliko Vlada ne dobije povjerenje u Skupštini, ako predsjednik Vlade podnese ostavku ili mu prestane mandat iz bilo kog razloga u skladu sa zakonom.

Shodno usvojenom zakonu, predsjednik je dužan da predloži novog mandatara u roku od sedam dana, u okviru roka od 90 dana od imenovanja prvog mandatara, za slučaj da je mandat vraćen jednom ili više puta.

“Predsjednik predlaže mandatara nakon obavljenih konsultacija, u formi razgovora sa predstavnicima svih političkih partija, grupa građana i nezavisnim poslanicima zastupljenih u Skupštini. Predsjednik se kroz razgovor, ili dostaljanjem pisanog obavještenja od predstavnika političkih partija zastupljenih u Skupštini, ili dostavijanjem potpisa podrške poslanika u formi peticije, informiše o postojanju podrške kandidatu za mandatara”, navodi se u predlogu izmjena Zakona.

Poziv za konsultacije upućuje se u pisanoj formi.

Konsultacije koje se obavljaju u skladu sa ovim članom, po izmjenama, moraju biti završene najkasnije tri dana prije isteka roka za predlaganje mandatara Skupštini.

Predsjednik je dužan i da za mandatara predloži kandidata koji ima podršku većine od ukupnog broja poslanika Skupštine, nakon što on prihvati kandidaturu.

Ukoliko skupštinska većina nije postignuta u korist jednog kandidata, predsjednik može predložiti kandidata sa dominantnom skupštinskom podrškom, ali nakon ponovnih konsultacija.

“Predsjednik je dužan da dan nakon isteka rokova za utvrđivanje mandatara, predloži Skupštini donošenje oduke o skraćenju mandata, ako predlog mandatara kroz postupak konsultacija nije mogao biti utvrđen ili utvrđeni kandidat nije prihvatio kandidaturu”, navodi se u izmjenama.

Predviđeno je i da se sjednica Skupštine sa predlogom odluke predsjednika zakaže po hitnom postupku i održi u roku od pet dana od dana dostavljanja predloga Skupštini.

Ako Skupština ne usvoji predlog odluke predsjednika da sebi skrati mandat, postupak predlaganja mandatara se ponavlja.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U sali Nikšićkog pozorišta večeras, sa početkom u 20 časova, u okviru "Beo Art" revije predstava, koja se realizuje pod sloganom "Pretprazničke večeri", biće izvedena predstava "Sin", koju je po tekstu Florijana Zelera, režirala Ana Tomović.
  Ponovno sprečavanje održavanja izbora u Šavniku, sedmo za redom, novi je šamar od Demokratskog fronta, ne samo Šavvničanima, opštini, nego i čitavoj Crnoj Gori, kazali su iz Opštinskog odbora DPS-a.