Vučinić: Nakon preuzimanja Željezare omogućava se konkurentnost metalske industrije

onogošt.me
 • Autor onogost.me
 • 07.12.2022. u 10:47
Nakon preuzimanja Željezare od strane države, obezbjeđivanja dovoljnih količina energenata (električna energija, gas) stvaraju se preduslovi za proizvodnju čelika po isplativim cijenama i omogućava se konkurentnost metalske industrije.

To je ocijenio predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić, dodajući da “raduje vijest o vraćanju Željezare u državno vlasništvo”, te i da je to velika vijest za sadašnje i bivše radnike Željezare “kao i za sve nas koji smo emotivno vezani za tu fabriku”.

“U avgustu 2020. ispred fabrike sam obećao da ćemo Željezaru vratiti državi, nakon što je oslobodimo od DPS-a. Iako sam dobio kritike i negodovanje čak i od nekih radnika lojalnih bivšem režimu, taj san se ipak ostvaruje”, saopštio je on.

Tim potezom, kako navodi, stvara se ambijent za nove investicije kao i privatno-javna partnerstva koja će ubrzati razvoj privrede Nikšića i Crne Gore.

Vučinić smatra da je “ambiciozan, ali i realan plan” da se Željezara pretvori u industrijsku zonu sa elektranom od cca 30MW na pragu potrošnje, uz reset proizvodnje specijalnih čelika u perspektivi.

Najvažnije je, dodaje on, to što će se sačuvati ogromna vrijednost sadržana u kompleksu hala, pogona i zemljišta.

“Razvoj energetskog sektora u periodu koji slijedi neminovo će ubrzati i razvoj industrije, prije svega povratak na proizvodnju specijalnih čelika izlazeći u susret zahtjevima tržišta”, piše u njegovom saopštenju.

Vučinić poručuje da je kultura teške industrije i crne metalrugije još uvijek živa u Nikšiću, “zahvaljujući kadru koji je iznjedrila Željezara”.

“Čitava plejada livaca, topioca, metalurga različitih specijalnosti i inženjera koji su nosioci velikog iskustva i znanja u toj oblasti. Čestitam na patriotskom odnosu predsjedniku borda direktora EPCG Milutinu Đukanovicu, na odgovornom odnosu predsjedniku Opštine Nikšić Marku Kovačeviću, radnicima Željezare na istrajnosti i odlučnosti kao i svima koji Željezaru nose u srcu”, navodi se u saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Na narednoj sjednici Skupštine opštine Nikšić, koja će se održati 10. februara, odbornici će odlučivati o predlogu za smjenu predsjednika opštine Marka Kovačevića.
  Poslanica Demokratskog fronta (DF) Simonida Kordić poručila je za TVCG da će predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić biti kandidat DF-a za predsjedničke izbore, ukoliko kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) bude Milo Đukanović.
  Crnogorski državljanin može prijaviti prebivalište, ili prijaviti promjenu prebivališta, na osnovu priloženog dokaza o pravu svojine ili susvojine na stanu, kući ili drugom objektu za stanovanje. Ako je u toj prijavi navedena adresa stana koji je u vlasništvu druge osobe, uz prijavu se podnosi ovjeren ugovor o zakupu, predviđeno je izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta.