Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Za ulazak u NATO 47,3 odsto građana

12596317_10205664047736134_1624824283_n
  • Autor onogost.me
  • 01.02.2016. u 15:29

Ulazak Crne Gore u NATO podržava 47,3 građana, a 37,1 odsto se protivi učlanjenju naše države u ovaj savez. Neopredijeljenih je 15,6 odsto, pokazuje istraživanje koje je Agencija za ispitivanje javnog mnjenja Damar obavila u vremenu 19. do 24. januara. 

Istraživanje “Stavovi i mišljenja građana o pristupanju Crne Gore NATO-u” je urađeno na uzorku od 1.100 ispitanika u 10 crnogorskih opština i pokazalo je da, ukoliko bi se ove nedjelje održao referendum za članstvo Crne Gore u NATO, 48,3 odsto naših građana bi glasalo ZA, a 35 odsto PROTIV. Neodlučnih je 16,7 odsto.

“Za ovo istraživanje korišćen je dvoetapni stratifikovani uzorak i reprezentativan je za punoljetne građane Crne Gore, a rezultati serije istraživanja, od početka juna 2015. do kraja januara 2016. godine pokazuju konstantan rast podrške građana učlanjenju Crne Gore u NATO”, saopšteno je iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO.

Taj rast se, navode u Komunikacionom timu, odvija relaitivno usporeno, ali stabilno i kontinuirano. 

Naime, za proteklih osam mjeseci procenat pristalica učlanjenja Crne Gore u NATO porastao je 5,7 odsto.

Istovremeno, u ovom periodu, procenat protivnika se smanjio 2,6 odsto, a neopredjeljenih 3,1 odsto. 

“Paralelno sa porastom nivoa podrške javnosti učlanjenju Crne Gore u NATO, rastao je i broj onih koji misle, bez obzira da li podržavaju ili ne to učlanjenje, da će naša zemlja postati članica NATO-a”, stoji u saopštenju.

U junskom istraživanju iz 2015, 63,6 odsto anketiranih je izjavilo da će Crna Gora postati članica NATO-a, a u istraživanju iz januara ove godine taj procenat je 76,3 odsto. 

“Do ovolikog rasta došlo je zbog činjenice da je Crna Gora, u međuvremenu, dobila zvanični poziv za učlanjenje u NATO”, kazali su u Komunikaciom timu Savjeta za članstvo u NATO.

Analizirajući istraživanje, u ALFA Centru smatraju da je veoma očigledno da je sve veći broj građana koji čvrsto vjeruju da je članstvo Crne Gore u Sjevernoatlantskom savezu nešto što će na duži rok donijeti , mir i razvoj zajednice. 

Takođe, iz ove organizacije navode da je i dalje veliki broj građana koji nemaju izgradjen stav o članstvu Crne Gore u NATO.

“Potrebno je nastaviti kontinuriano, pravovremeno i objektivno informisanje svih građana Crne Gore, s fokusom na građane koji nemaju stav o članstvu. To će se podstići na način da razgovaramo o specifičnim temama i da se svakoj ciljnoj grupi obraćamo jasnom terminologijom i konkretno im stavimo do znanja koje benefite nudi članstvo u NATO”, reako je Aleksandar Dedović, izvršni direktor ALFA Centra.  

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.