ZBCG: Prihvatamo da se popis odloži na mjesec dana, dalje odlaganje neće imati našu podršku

ZBCG
 • Autor onogost.me
 • 25.10.2023. u 13:41
Koalicija "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG) saopštila je da prihvata predlog o odlaganju popisa za 1. decembar, kako niko ne bi manipulisao rezultatima tog procesa, ali i da bilo kakvo dalje odlaganje neće imati podršku te koalicije.

Rekli su da predlog mandatara i predsjednika Pokreta Evropa sad Milojka Spajića prihvataju iz nekoliko razloga.

“Prije svega, naša koalicija želi da popis bude regularan kako niko ne bi manipulisao njegovim rezultatima i da na njemu svaki građanin Crne Gore slobodno i bez pritiska može da odgovori na ona pitanja koja su predviđena popisnicom, kao i da bude siguran da će to što je tada odgovorio biti vjerodostojno evidentirano u bazi podataka Monstata”, navodi se u saopštenju.

Rekli su kako im je, kao odgovornim ljudima, “veoma važno da ovaj posao bude priveden kraju”, kako bi prikupljeni podaci mogli da služe onoj svrsi za koju su namijenjeni, tj. da ih koriste sve državne institucije za izrade višegodišnjih strategija razvoja.

“Pokušaj opstrukcije pojedinih partija i predsjednika opština iz njihovih redova, kao i izražena zabrinutost pojedinih manjinskih savjeta, mogle bi da dovedu do toga da popis zakazan za 1. novembar ne bude uspješan do kraja, kao i da prikupljeni podaci ne zadovolje stroge statističke standarde”, dodaje ZBCG.

Rekli su da, shodno navedenom, odlaganje popisa za 1. decembar smatraju razumnim kompromisom, ali i da im je “apsolutno neprihvatljivo bilo kakvo drugo odlaganje i odugovlačenje”, s obzirom na to da je mjesec dana “više nego dovoljno vremena da se u popisne procedure i kontrolu uključe svi koji to žele, jer za to postoji široki politički konsenzus”.

“Tražimo od kolega iz skupštinske većine da se po hitnom postupku izvrše izmjene i dopune Zakona o popisu stanovništva na način što bi Monstatu bilo omogućeno da eliminiše bilo kakvu vrstu opstrukcije procesa popisa i čitav posao dovede do kraja na valjan način”, navodi se u saopštenju.

ZBCG je pozdravio i ideju da se izradi softver koji bi omogućio svakom popisanom licu u Crnoj Gori da može pojedinačno izvršiti uvid u Monstatovu bazu podataka, a u vezi sa njihovim izjašnjenjem.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Uprava za statistiku (MONSTAT) saopštila je Portalu RTCG da će se fizičko lice koje zlouptrijebi postupak popisivanja na način što snima ili fotografiše tok intervjua ili popunjene popisne upitnike ili ako snimak ili fotografiju javno objavi putem interneta ili medija kazniti prekršajno novčanom kaznom u iznosu od 100 eura do 500 eura.
  Odavno je sazrelo vrijeme da se rekonstruiše regionalna saobraćajnica Nikšić-Župa Nikšićka, dionica puta Liverovići-Miolje polje u dužini od oko 6 kilometara, s obzirom na njenu ogromnu važnost za sve stanovnike MZ Župa i zbog toga očekujemo da ova stavka bude uvrštena u kapitalni budžet, saopštili su danas iz nikšićkog odbora Građanskog pokreta URA.