Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zirojević: Početkom februara o razrješenju Marka Kovačevića

SD
  • Autor onogost.me
  • 20.01.2023. u 08:55
Sjednica lokalnog parlamenta na kojoj će se razmatrati inicijativa za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, a koju je podnijela koalicija „Evropski tim za Nikšić“, trebalo bi da se održi početkom februara, kazao je Pobjedi odbornik Socijaldemokrata Nikola Zirojević.

“Zahtjev za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić je podnijet i potpisali su ga svi opozicioni odbornici u lokalnoj Skupštini. Sada je na rukovodstvu lokalnog parlamenta, tj. na predsjedniku Nemanji Vukoviću da zakaže sjednicu na čijem će dnevnom redu biti ova tačka”, rekao je Zirojević.

Očekuje da se sjednica održi početkom februara.

“Do sada nijesmo imali informacije vezano za sjednicu. Prije toga je potrebno sazvati kolegijum, nakon njega treba da prođe nekoliko dana… Ne mislim da je realno da sjednica bude do kraja januara, ali vjerujem da bi početkom februara ona mogla i morala biti održana”, istakao je Zirojević.

Do sada, podsjetio je, nijesu dobili nikakav stav od kolega iz Demokrata i Građanskog pokreta Ura, koji zajedno sa Demokratskim frontom vrše vlast u Nikšiću, o tome hoće li podržati inicijativu za smjenu Kovačevića.

“Ukoliko suštinski vjeruju u ono za šta se deklarativno zalažu, onda mislim da ne bi trebalo da bude dileme ni za jednog njihovog odbornika da glasa za smjenu predsjednika Opštine”, ocijenio je Zirojević.

Pa ipak, dodao je, postupci Demokrata i Ure u proteklom periodu pokazali su da situacija i nije baš takva.

“Zbog toga sam negdje i skeptičan po pitanju izjašnjenja odbornika Ure i Demokrata. Ali, opet kažem, ostaje neka nada da ovo može biti kap koja je prelila čašu i da može biti okidač da i oni glasaju za smjenu predsjednika Opštine i da tako završimo već jednom sa ovom lokalnom vlašću. Ovo su civilizacijska pitanja, a ne politička”, ukazao je Zirojević.

Glasanje za razrješenje Kovačevića je, smatra sagovornik Pobjede, prilika da Demokrate i Ura naprave pozitivan iskorak.

“Te dvije stranke se već neki duži vremenski period nalaze na raskrsnici. Nažalost, u vremenu iza nas uvijek su birali pogrešna kretanja i bili na strani na kojoj ne tvrde da stoje. Tu imamo konstantni diskontinuitet onoga što rade u odnosu na ono što govore. Ukoliko se desi čudo i Demokrate i Građanski pokret Ura glasaju za smjenu Kovačevića, to će biti pozitivan iskorak i to zaista može značiti da Nikšić, a samim tim se možda može preliti i na Crnu Goru, može krenuti nekim drugim putem. Jer, ovaj put je put propadanja”, naglasio je Zirojević.

Istakao je i da Socijaldemokratama nije trebalo nikakvo ubjeđivanje da potpišu prijedlog za razrješenje, jer je situacija bila jasna.

“I naš stav je takav – radi se o nezapamćenom sluganstvu i poniznosti koje se nije desilo nikad prije u crnogorskoj istoriji. Niko od, da kažemo, rukovodilaca nikada prije nije išao bilo kome „na noge“, u neku drugu državu, da tamo podnosi izvještaje što je i kako radio i dobijao uputstva kako će raditi u narednom periodu”, rekao je Zirojević.

Takvo ponašanje, dodao je, kod svih Crnogoraca bi izazvalo osjećaj stida, ali, kaže Zirojević, to, nažalost, nije slučaj i sa Kovačevićem.

“Nažalost, mi imamo situaciju da se predsjednik Opštine Nikšić, uz još neke lokalne funkcionere iz drugih opština, ponosi time što su bili tamo. Moram da naglasim da je opravdanost inicijative, našeg potpisa i toga što ćemo glasati za razrješenje pokazao i sam predsjednik opštine u danima koji su dolazili nakon toga. Javnost je vidjela i proslavu Nove godine po starom kalendaru”, podsjetio je Zirojević.

Zbog toga je, zaključio je, potpuno izlišno navoditi sve razloge koji su ih opredijelili da potpišu inicijativu i zbog kojih će glasati za smjenu Kovačevića.

Izvor: Pobjeda

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.