Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zirojević podnio inicijativu za provjeru ustavnosti odluke da Dan Svetog Vasilija Ostroškog bude slava Nikšića

SD
 • Autor onogost.me
 • 04.01.2023. u 13:30
Portparol Socijaldemokrata Crne Gore (SD) i predsjednik kluba odbornika te partije u Nikšiću, Nikola Zirojević, podnio je Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za provjeru ustavnosti odluke Skupštine Opštine Nikšić kojom se 12. maj, Dan Svetog Vasilija Ostroškog, institucionalizuje kao slava grada.

"Zirojević u inicijativi navodi da je na predlog Komisije koju je SO Nikšić formirala na desetoj sjednici, na dnevni red 11. sjednice SO Nikšić stavljena Odluka kojom se Statut Opštine Nikšić mijenja na način što se u njemu dodaje član kojim se definiše slava opštine, to jest Dan zaštitnika. Navedena odluka usvojena je, kako kaže, glasovima svih prisutnih odbornika", piše u saopštenju.

Dodaju da on navodi da je dan nakon usvajanja navedene Odluke uslijedila reakcija Centra za demokratsku tranziciju koji je pozvao odbornike da odustanu od navedene Odluke, navodeći da je odluka suprotna Ustavu, jer privileguje pripadnike jedne vjere u odnosu na sve druge građane, te da se Ustavni sud o ovome već izjasnio 2005. godine kada je neustavnim proglasio sličan pokušaj u Herceg Novom.

"Cijeneći da sam kao odbornik u lokalnom parlamentu, izabran od strane građanki i građana koji biračko pravo ostvaruju u Opštini Nikšić, dužan da se opredjeljujem i glasam po sopstvenom uvjerenju, te da svoju funkciju obavljam profesionalno, štiteći Ustav i zakone Crne Gore, a imajući u vidu da postoji ozbiljna sumnja u ustavnost Odluke za koju sam i sam glasao, molim Vas da se, kao jedini državni organ sa tim ingerencijama, izjasnite o ustavnosti navedene Odluke SO Nikšić koju sam Vam dostavio uz ovu inicijativu, kako bi ona, u slučaju da nije u skladu sa Ustavom, bila poništena", naveo je Zirojević u inicijativi.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore.