Autor:
Foto: onogost.me
13:51
18.5.2017.

Postavljene info table za projekat „Turistička valorizacija kulturnog nasljeđa Nikšića“

Postavljanjem dvije info table u Njegoševoj ulici, između hotela Onogošt i zgrade SO Nikšić i na Trgu Save Kovačevića zaključen je projekat „Turistička valorizacija kulturnog nasljeđa Nikšića“ koji su Rubik doo i portal onogost.me realizovali u saradnji sa Ministarstvom kulture i lokalnom samoupravom. 


Želja nam je bila da ovim projektom učinimo grad turistički atraktivnim i iz ugla njegovih kulturnih vrijednosti.

Sprovodeći aktivnosti u tom pravcu u saradnji sa resornim ministarstvom mapirali smo i fotodokumentovali 12  kulturnih spomenika od kojih većina ima status zaštićenog kulturnog dobra.

Dalje, štamapanjem flajera i izradom dvije trajne info table, možemo reći da smo na jednom mjestu, budući da to dosad nije postojalo u Nikšiću, istakli kratke podatke o udaljenosti kulturnog spomenika, kratku istorijsku informaciju sa QR kodovima, koji predstavlaju lokacije na Google mapi,  i samim tim pružili priliku posjetiocima da biraju šta će i kada da posjete.

Ciljne grupe su bile svakako posjetioci, turisti, ali smo dio projekta posvetili i učeničkoj populaciji, koja osim što u knjigama uči o pomenutim kulturnim spomenicima, takođe treba i da ih obiđe pa smo sa učenicima sedmog razreda OŠ „Milija Nikčević“ i OŠ „Luka Simonović“ obišli Crvenu stijenu, arheološko nalazište u Riječanima i Most na Moštanici.

Kulturni spomenici koje smo obuhvatili projektom su Crvena stijena, arheološko nalazište Riječani, Most na Moštanici, Tvrđava Onogošt, Carev Most, stećci, Most na Duklu, Dvorac Kralja Nikole, Crkva Sv. Vasilija Ostroškog, džamija, katolička crkva, Trg Slobode. 

Vrijednost projekta je 3.400 eura.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:30
  12.5.2017.

  Priliku da posjete i uvjere se u jedinstvenost evropskog arheološkog dragulja juče su imali i učenici sedmog razreda OŠ „Luka Simonović“ prilikom obilaska Crvene stijene u sklopu projekta „Turiistička valorizacija kulturnog nasljeđa Nikšića“, koji u partnerstvu sprovode Ministarstvo kulture i portal Onogošt. 

 • 07:54
  11.5.2017.

  U sklopu projekta „Turistička valorizacija kulturnog nasljeđa Nikšića“ učenici sedmog razreda OŠ “Milija Nikčević“ obišli su juče arheološka nalazišta Crvena stijena, u Petrovićima i Riječani, kao i Most na Moštanici koji je nedavno kompletno restauriran. 

 • 15:28
  30.4.2017.

  Steći koji se nalaze kod Crkve Sv. Petra i Pavla, kao i oni koji su izmješteni u lapidarijum iza Zavičajnog muzeja, dragocjeni su izvor podataka o srednjevjekovnom periodu u Onogoštu i o etničkim zajednicama na ovom području, što tom kulturnom dobru daje arheološke, umjetničke, istorijske etnološke i sociološke osobenosti.

 • 10:04
  15.4.2017.

  Prostor koji podrazumijeva ruševine kastela Salthua je aktivni arheološki lokalitet na kome se od 2012. godine izvode sistematska arheološka istraživanje arhitektonskih ostataka u potrazi za rimskom stanicom Saltua u okviru Projekta Ministarstva kulture „Putevi kontinuiteta“, koji realizuje Narodni muzej Crne Gore.