Projekat portala Onogošt: „Turistička valorizacija kulturnog nasljeđa Nikšića“

15724044_10210591164189724_1917765178_n
Kosa Vekić
  • Autor onogost.me
  • 01.02.2017. u 22:49

Svjesni ogromnog kulturno-isotrijskog blaga na teritoriji nikšićke opštine, koje još čeka pravu turističku valorizaciju, portal Onogošt će tokom narednih šest mjeseci, u saradnji sa Ministarstvom kulture i opštinom Nikšić, realizovati projekat u čijem će fokusu biti upravo približavanje naše vrijedne kulturne baštine svima onima koji svrate u naš grad. 

Nikšić, proteklih godina „opasan“ obilaznicama, postao je tranzitno mjesto u kojem stranci borave kratko, najčešće sa namjerom da idu u atraktivnije crnogorske predjele, ne znajući pritom da kulturno blago koje ima naš grad svakako vrijedi vidjeti. Želja nam je da ovim projektom učinimo grad turistički atraktivnim i iz ugla njegovih kulturnih vrijednosti. To znači makar jedan dan više u Nikšiću za one koji su tu u prolazu, to znači izdizanje grada na crnogorskoj turističkoj mapi. 

Naš grad u određenoj mjeri posjeduje info table o kultiurnim lokalitetima, ista ne svim i ne baš na vidljivim mjestima. Upravo to je bila naša vodilja, da napravio rang listu kulturnih spomenika koje ćemo kroz brošure, flajere i trajnu info tablu, koja će biti postavljena na Trgu Slobode, ovjekovječiti na način što će oni koji dođu u srce grada, na trg, moći da na jednom mjestu dobiju informaciju o udaljenosti kulturnog spomenika, kratku istorijsku informaciju i samim tim pružiti priliku posjetiocima da biraju šta će i kada da posjete.

Ciljne grupe su svakako posjetioci, turisti, ali smo dio projekta posvetili i učeničkoj populaciji, koja osim što u knjigama uči o pomenutim kulturnim spomenicima, takođe treba i da ih obiđe i o njima sluša tokom izletničkih edukativnih tura i lično se uvjeri u njihovu vrijednost i značaj.

Kulturni spomenici koje smo obuhvatili projektom su Crvena stijena, arheološko nalzište Riječani, Most na Moštanici, Tvrđava Onogošt, Carev Most, Stećci, Most na Duklu, Dvorac Kralja Nikole, Crkva Sv Vasilija Ostroškog, džamija, katolička crkva, Trg Slobode. 

Vrijednost projekta je 3.400 eura.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Postavljanjem dvije info table u Njegoševoj ulici, između hotela Onogošt i zgrade SO Nikšić i na Trgu Save Kovačevića zaključen je projekat „Turistička valorizacija kulturnog nasljeđa Nikšića“ koji su Rubik doo i portal onogost.me realizovali u saradnji sa Ministarstvom kulture i lokalnom samoupravom. 

Priliku da posjete i uvjere se u jedinstvenost evropskog arheološkog dragulja juče su imali i učenici sedmog razreda OŠ „Luka Simonović“ prilikom obilaska Crvene stijene u sklopu projekta „Turiistička valorizacija kulturnog nasljeđa Nikšića“, koji u partnerstvu sprovode Ministarstvo kulture i portal Onogošt. 

U sklopu projekta „Turistička valorizacija kulturnog nasljeđa Nikšića“ učenici sedmog razreda OŠ “Milija Nikčević“ obišli su juče arheološka nalazišta Crvena stijena, u Petrovićima i Riječani, kao i Most na Moštanici koji je nedavno kompletno restauriran.