Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Perović: Navijam za selekcije sa Ex YU prostora i Brazil, mreže će puniti trema

1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 15.06.2018. u 06:12

Utakmicom Rusija – Saudijska Arabija u kojoj je domaćin slavio sa ubjedljivih 5:0, počelo je sa nestrpljenjem isčekivano 21. Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

Ljubitelji fudbala imali su priliku da uživaju u goleadi ruske reprezentacije, a jedan od naših sugrađana koji će pomno pratiti Mundijal je i sportski novinar koji radi u TV 777 Vlado Perović. On je sa nama podijelio svoju analizu i prognozu za šampionat u Rusiji, a ovo će mu biti deveti put u životu da čitavih mjesec dana posveti samo fudbalu.

 “Još sa sedam godina sam počeo da pratim fudbal, od devet sam intenzivno pratio svako svjetsko prvenstvo, a taj Meksiko ’86 ostaće mi u sjećanju po crno-bijelom portabl televizoru koji je ostao bez slike, ali sa tonom tokom meča Francuska – Brazil, tako da sam odslušao penale. Od tada, pa do danas, tih mjesec dana na svake četiri godine u mom životu posvećene su fudbalu i Mundijalu, privatno, a poslednja tri sam pratio i kao sportski novinar, nažalost, samo iz Crne Gore. Na Mundijalu uvijek navijam za selekcije sa Ex YU prostora i Brazil. Brazil je moj favorit zbog Pelea i čuvenog filma Escape to victory, gdje je jedan od najboljih fudbalera svijeta uhvatio makazice ‘’sa polomljenim rebrima’’, a Stalone đavoljski dobro branio. Ne vjerujem da je neko ljubitelj filma i fudbala, a da nije gledao kako plešu po terenu Bobby Moore, Ardilles, a maestralno glume Michael Caine, Max von Sydow, uz majstora režije Johna Houstona. Navika da se pobjeđuje na fudbalskom terenu često se prenosi u realnost, mnogi klinci se nakon uspjeha svojih reprezentacija okrenu sportu, zato iskreno navijam da Srbija i Hrvatska naprave najbolji mogući rezultat u Rusiji”, ističe Perović u razgovoru za naš portal.

Iako bi volio da neko od autsajdera iskoči u prvi plan, naš sagovornik navodi da najveće šanse za osvajanje titule imaju Brazilci.

 “Brazil je favorit broj jedan, Tite je napravio tim koji mene užasno podjseća na onaj šampionski iz ’94, sa igračima koji savršeno odrađuju poslove na svojoj polovini terena, a opet sa majstorima koji sa one druge strane prave haos rivalima. Mislim da imaju sve što im je potrebno za osvajanje titule, generacijski jaz ne postoji, mislim da nemaju problema ni sa egom i sujetom, a žestoko žele da se vrate na pravi put nakon šamara od Njemaca na njihovom terenu. Volio bih kao i svaki put da neka “mala” selekcija dogura što dalje, jednostavno volim da navijam za autsajdere, to su uvijek lijepe sportske i životne priče, mislim da bi bilo divno za fudbal da neka od afričkih selekcija uđe makar među osam najboljih”, navodi naš kolega, koji će imati priliku da neke utakmice na ovom prvenstvu isprati i uživo.

Kada su u pitanju igrači koji bi se mogli istaći na ovom šampionatu, naš sagovornik navodi da od onih na koje bi on tipovao mnogi se nijesu ni pojavili u Rusiji, a od ovih koji su na prvenstvu izdvojio je nekolicinu.

 “Nije teško okrenuti prst prema Nejmaru ili Mesiju, Ronaldu, ali postoji prostor da se nametnu fudbaleri iz drugog plana, ja sam baš loš prognozer, a uz to imam i baš kolekciju likova iz svijeta fudbala koji mi se mnogo sviđaju, ali iz nekog razloga nijesu u prvom planu kod svojih selektora. Volio bih da kod Hrvata više igra Kramarić, naprimjer. Ne bi bilo loše da Bruno Fernandeš dobije veliku ulogu u timu Portugala, zatim Želson Martins, Iago Aspas u Španiji, Marokanac Zijeh je fenomenalan fudbaler ispod radara, Iranac Sardar Azmun, Peruanac Kristijan Kueva itd”, istakao je Perović.

Vlado ne očekuje da će biti vrhunskog fudbala, kao i da će duele u svoju korist rešavati ekipe koje budu koncentrisanije.

“Ne očekujem spektakularan fudbal, vjerujem da će se većina reprezentacija držati nekog dogovora iz svlačionice da se što manje griješi, da se ne poklanjaju golovi rivalima, ali isto tako mislim da će pritisak javnosti kod skoro svih selekcija uraditi svoje, da će upravo mreže puniti trema i nedostatak smirenosti u nekim kritičnim situacijama. Ko uđe opušteniji, a opet zadrži fokus na igre, a ne na kamere, tribine, medije, taj je mnogo bliži trijumfu od rivala. Svakako da će mnogo zavisiti od grupne faze, ako neko od favorita izgubi prvo mjesto u grupi ili ne dođe do nokaut faze, onda će i težina žrijeba uraditi svoje, iscrpljenost, umor. Sam podatak da iz Reala ima 15 fudbalera na Mundijalu, a oni su poslednji završili sezonu, govori da će oni svježiji, odmorniji, relaksiraniji, sigurno imati neku vrstu prednosti u odnosu na fudbalere koji su tokom cijele sezone igrali pod maksimalnim opterećenjem”, zaključio je Perović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Fudbaleri Sutjeske u 26. kolu Meridianbet Prve crnogorske lige danas igraju protiv Dečića.