Jovan Miljanić sa svega trinaest godina započeo internacionalnu karijeru pod obručima

12650697_1769604199934502_1222808871_n
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 04.02.2016. u 20:50

Pionirski i kadetski timovi KK Sutjeska, o kojima smo već pisali, najbolji su dokaz da nikšićka košarka obiluje velikim brojem talentovanih igrača. Od skoro su, međutim, pravu potvrdu  toj činjenici počeli da davaju i košarkaški radnici iz inostranstva. 

Poziv italijanske ekipe Tigulio Basket  našem sugrađaninu, Jovanu Miljaniću, priznanje je ne samo za njega i njegove trenere, već za kompletan košarkaški Nikšić. On se od septembra prošle godine preselio u klub iz Santa Margarite, a skoro je debitovao u italijanskoj ligi, kao i u Evro ligi za dječake rođene 2002. godine.

Iako je veoma mlad dobio priliku da se kali u zemlji sa bogatom košarkaškom tradicijom, kod Jovana nije baš sve išlo glatko i jednostavno kada su u pitanju košarkaški počeci. Iako sa košarkaškim predispozicijama i talentom koji je bio vidljiv od malena, junak naše priče je htio kao i većina njegovih vršnjaka da juri za popularnom ”buba-marom”.

”Pa u početku me uopšte nije zanimala košarka. Svakako mi je tada bio zanimljiviji i privlačniji fudbal koji su svi igrali. Međutim, kada sam sa sedam godina htio da počnem da treniram neki sport, roditelji su me ipak nagovorili da počnem da treniram košarku.  I tako sam ja pored ljubavi prema fudbalu, ubrzo zavolio i košarku”, navodi Jovan.

Ipak nije svakako bilo dovoljno samo da se bude talentovan i da se samo voli košarka. Da bi se napravio rezultat potrebno je bilo naporno trenirati i raditi, i da sve to bude ispraćeno trenerskim okom kako bi se sve kockice složile.

”Sami počeci su bili veoma teški, ali kako su godine prolazile bio sam sve bolji i bolji, pa sam sve više i više vjerovao da moj košarkaški put može da bude ozbiljan. Naravno da veliku zahvalnost dugujem za sve to mojim trenerima u mom matičnom OKK Montenegro, Migu Kovaču  i Bojanu Nikoliću. Od njih sam mnogo naučio i stekao košarkašku osnovu koja mi mnogo znači”, ističe Jovan.

Poslije teške odluke da se umjesto fudbalu, posveti košarci, i nakon šest godina vrijednog treniranja i igranja u rodnom gradu, za našeg sugrađanina su tek nastupila prava iznenađenja. Dobija poziv da svoju košarkašku sagu nastavi u Italiji, gdje mu se istovremeno otvara prilika da nastupa i na turnirima širom Evrope jer je Tigulio već bio izborio plasma u Evro ligu. Sve je to bilo nestvarno za junaka naše priče, da je u prvi mah bio riješio da ne prihvati poziv, ali se na kraju opet predomislio.

” Pa prvo nisam htio da idem jer sam mislio da je rano za tako nešto, ali sam se ipak predomislio.. Ni poslije nekoliko dana pošto sam čuo da ću ići u Italiju na probu nisam mogao vjerovati. Bio sam presrećan što mi se ukazuje takva prilika, ali je nije bilo lako prihvatiti. Na kraju sve je ispalo odlično, a sad sam i upisao svoje prve mečeve i u Italiji i u Evro ligi prošlog vikenda. Osjećaj je sjajan”, ističe mlađani Miljanić.

„ Svijet je u rukama onih koji imaju hrabrosti da sanjaju i rizikujući žive svoje snove“, kazao je Paolo Koeljo. Iako vrlo mlad, Jovan je skupio hrabrosti i rizikovao. 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Igrač Sutjeske Bogdan Bojić najkorisniji je košarkaš 6. kola I A MCKL.
Partizan je vezao treći poraz u Evroligi, četvrti računajući i Admiralbet ABA ligu, a Valensija prekinula niz od šest neuspjeha u oba takmičenja.