Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

NVO Crnogorski fudbal: Proširiti Kup takmičenje i promijeniti sistem u Trećoj ligi

 • Autor onogost.me
 • 25.05.2024. u 10:45
Nevladina organizacija Crnogorski fudbal saopštila je da bi Fudbalski savez Crne Gore (FSCG) trebalo da razmotri nekoliko ključnih promjena u okviru Kup takmičenja i sistema takmičenja u Trećoj crnogorskoj fudbalskoj ligi (CFL) kako bi unaprijedio kvalitet fudbala i povećao popularnost ovih takmičenja u zemlji.

Kako se navodi u saopštenju, Kup takmičenje bi trebalo da bude najmasovnije i da uključuje sve klubove, bez obzira na ligu u kojoj se takmiče, kao što je to u mnogim zemljama širom svijeta.

''Trenutno, veliki broj drugoligaških i trećeligaških ekipa nije u mogućnosti da učestvuje u ovom prestižnom takmičenju, što je šteta za razvoj fudbala u Crnoj Gori. Brojni klubovi su razočarani što ne mogu da se nadmeću sa najjačim ekipama iz 1. CFL. Primjer iz 2010. godine, kada je ekipa Gornje Zete iz Srednje regije eliminisala sastav Grblja nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (8:7), a zatim namučila Budućnost u narednoj rundi, pokazuje koliko ovakvi susreti mogu biti uzbudljivi i značajni za lokalne klubove i navijače. Sezona 2015-16 je pokazala da postoji interesovanje za veće učestvovanje u Kupu, kada je u prvom kolu učestvovalo čak 26 ekipa, a u drugom kolu 32 tima. Proširenje Kupa bi omogućilo ravnopravan tretman svih klubova i doprinijelo bi ponovnom masovnom učešću, što bi povećalo popularnost i atraktivnost takmičenja'', objašnajvaju svoju ideju iz NVO Crnogorski fudbal.

Njihovi predlozi odnose se i na promjenu sistema u Trećoj crnogorskoj fudbalskoj ligi, koji, kako su istakli, često ostavlja šampiona regije bez plasmana u viši rang.

''Sadašnji sistem takmičenja u 3. CFL, gdje šampioni regija igraju baraž za plasman u viši rang, često ostavlja šampiona jedne regije uskraćenim za promociju, iako je možda bolji od nekih ekipa koje se plasiraju u 2. CFL'', dodaje se u saopštenju.

Postoji nekoliko opcija, smatraju, za promjenu ovog sistema, kako bi bio pravičniji i motivisao klubove da se takmiče sa više entuzijazma.

''Jedan od predloga je proširenje 2. CFL za dva kluba, tako da iz 2. CFL ispadaju tri kluba, a tri najbolja kluba iz regija ulaze u viši rang. Ovakav sistem bi omogućio veću konkurenciju i pravedniju raspodjelu mjesta u višem rangu, što bi doprinijelo kvalitetnijem takmičenju i razvoju fudbala u regijama'', uvjereni su iz NVO Crnogorski fudbal.

Kako  kažu, proširenje Kup takmičenja i promjena sistema takmičenja u 3. CFL bi imale višestruke koristi za fudbal u Crnoj Gori.

''Omogućavanjem učešća svih klubova u Kupu, povećala bi se popularnost takmičenja i pružila prilika manjim klubovima da se nadmeću sa najjačim ekipama. Promjenom sistema takmičenja u 3. CFL, stvorio bi se pravedniji ambijent za sve klubove, što bi doprinijelo razvoju fudbala u zemlji. Fudbalski savez Crne Gore bi trebalo ozbiljno da razmotri ove predloge kako bi unaprijedio fudbalsku scenu i podstakao entuzijazam među klubovima i navijačima'', zaključuje se u saopštenju.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci