Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Braća Gušić univerzitetski prvaci Evrope

gusici
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 26.07.2017. u 19:28

Veliki uspjeh za crnogorski džudo sport napravili su danas Nikšićani, braća Marko i Nikola Gušić. Oni su osvojili zlatna odličja na Evropskom univerzitetskom prvenstvu koje se pod pokroviteljstvom Evropske univerzitetske sportske asocijacije (EUSA) održava u portugalskom gradu Koimbra. 

Marko je u kategoriji do 66 kilograma na putu do finala savladao takmičare iz Njemačke, Holandije, Britanije i Švajcarske, da bi u finalnoj borbi slavio i protiv Mađara Bence Boroša.

Malo nakon njegovog uspjeha zasijala je i druga zlatna medalja. Nikola Gušić je u kategoriji do 73 kilograma na putu do finala porazio dva takmičara iz Njemačke i Austrije, da bi u finalu savladao još jednog Njemca, Lukasa Venekolda.

Rezultat za ponos kluba i Crne Gore, smatra Novica Milović, direktor Akademika. Međutim, kako navodi, Marko i Nikola nepravedno se neće naći na spisku reprezentacije za Svjetsko seniorsko prvenstvo koje se uskoro održava u Mađarskoj.

“Ovo je fantastičan uspjeh za naš klub, grad i državu Crnu Goru, za univerzitete za koje su se na ovakav način borili ova dva strašna borca bez mane. Još jednom su se predstavili u najboljem svjetlu i onako kako dolikuje pravim momcima i članovima Akademika. Nikola i Marko su potvrdili klasu, u protekolom periodu klub je za njih obezbijedio nekoliko trening kampova i takmičenja, kako bi što spremnije dočekali prvenstvo svijeta u Budimpešti krajem avgusta ove godine. Međutim, iako je Svjetska džudo federacija obezbijedila pet gratis mjesta za članove crnogorske reprezentacije, Marko i Nikola nijesu na spisku. Ovim se još jednom potvrdila priča da Džudo savez vodi lične ratove sa takmičarima. Sve se ovo dešava – da njih dvojica nijesu jedini prijavljeni za prvenstvo svijeta, od kada je Nikola izašao u javnost i objelodanio kakav odnos ima sa Džudo savezom koji ga duži vremenski period diskriminiše, a da se radi o vanserijskom talentu potvrđuje i ono što je pokazao ovom medaljom, a nije na prijavi za prvenstvo svijeta. Naravno, klub bi kao i u većini slučajeva snosio troškove za to takmičenje, iako je to obaveza Saveza, za najbolje. Još jednom bih apelovao na rukovodioce Džudo saveza Crne Gore da prekinu da preko takmičara vode lične ratove i da ova dva izuzetna momka, studenta i naravno džudiste prijave za prvenstvo svijeta”, poručuje Milović.

Takmičari, koje su pobijedili Nikola i Marko, su fantastični borci, navodi trener Dragan Šćepanović, dodajući da je Marko u finalu pobijedio najboljeg juniora Mađarske, a Nikola dva Njemca, što govori o kvalitetu takmičenja.

“Ako nijesu interesi Saveza da idu najbolji, onda se moramo dobro zapitati o čemu se radi. Ovo je veliki uspjeh naša dva omladinca i jednostavno se moraju vrednovati isključivo rezultati i da se obojica nađu na najvećoj planetarnoj smotri džudista u Budimpešti”, zaključuje on.

Nikola je predstvaljao Univerzitet Donja Gorica, a Marko Policijsku akademiju.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Golbal klub Nikšić sa maksimalnim učinkom, kao prvoplasirani u B grupi, izborio je plasman u finale kvalifikacionog turnira u Berlinu i nastup na finalnom turniru Lige šampiona.