Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Dnevno pređe i preko 100 kilometara, upoznajte Nikšićanina koji dominira biciklističkim stazama u Crnoj Gori

16976495_10206865183948463_1095067955_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 25.02.2017. u 07:38

Biciklizam je najteži sport na svijetu nekoliko godina unazad, počinje priču za portal Onogošt dvadesetdvogodišnji Igor Đapić iz Nikšića, mladić kojem nije problem da, dok sanja najveće svjetske rezultate, trenira i po četiri sata dnveno. 

Biciklizmom se aktivno bavi već šest godina, napredujući iz godine u godinu posvećenim radom, pa danas za njegovim pedalama ostaju konkurenti i na drumskim i na planinskim stazama.

Upravo zbog toga, on će danas na svečanosti u Bijelom Polju primiti nagradu za najboljeg biciklistu u Crnoj Gori u prethodnoj godini, za vozače ispod 23 godine, objedinivši tako  titule u planinskom i drumskom biciklizmu. Bio je to povod da nam malo više probliži sport zbog kojeg je spreman na toliko odricanja.

„Razlika između drumskog i planinskog biciklizma je jako velika iz razloga što je drumski biciklizam zahtjevniji i prelazi se znatno veća distanca u odnosu na planinski, a samim tim i treninzi su mnogo teži. Ja više volim planinski biciklizam, zbog toga što je ekstremnost tog sporta nešto što me ispunjava“, ističe Igor koji se takmiči u kategoriji Under23 i predstavlja pravu nadu ovog sporta, koji privlači i sve više rekreativaca.

Aktivno bavljenje ovim sportom započeo je u Biciklističkom klubu NikBike, da bi nakon dvije godine prešao u BK Pljevlja. Sada je član Biciklističkog kluba Ciklomont iz Bijelog Polja, gdje je dobio osnovne uslove da se posveti međunarodnim takmičenjima, što je, svakako, cilj svakog sportiste.

„Iako je sve počelo u Nikšiću, nažalost, ovdje su klubovi zapušteni, a neki su se i ugasili. Ja sam prihvatio poziv bjelopoljskog Ciklomonta i od tada nastupam na jakim takmičenjima“, kaže ovaj mladi Nikšićanin.
Uslijedila su brojna takmičenja od kojih izdvaja drugo mjesto na Balkanskom prvenstvu u Bijelom Polju, zatim srebro u Nišu, te uspjesi na trkama u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji, Bugarskoj, Kosovu, Albaniji, Turskoj i mnogim drugim državama.

„Uslijedio je poziv za reprezentaciju. Nakon toga bio sam još više motivisan da treniram i radim naporno. Osjećaj nije bio kao svaki drugi. Kada si u reprezentaciji, znači da si jedan od najboljih u svojoj zemlji“, prila Igor o počecima u nacionalnom dresu.

Igor uspješno savlađuje prepreke na stazama, ali, teško je, kaže, boriti se sa finansijskim problemima  sa kojima i ovaj sport kuburi.

„Teško je napredovati kada nemate sponzora ili bilo koga da vas pomogne,  osim porodice. Bicikl je teško održavati pogotovo u našoj državi, gdje se ne mogu pronaći odgovarajući djelovi. Samo bicikl košta od 2.000 eura pa na dalje. To su bicikla od karbonskih vlakana koja su laka i povoznija na takmičenjima. Koristim brdsko biciklo reprezentacije Crne Gore koje je kvalitetano i rađeno za mene. Teško je oko 7 i po kilograma“m objašnjava  naš sagovornik.

Da bi se pedalalo na takmičenjima, postoje mnoga odricanja, a među njima je i specifična ishrana, koju talentovani biciklista iz Nikšića prati već tri godine.

„Najviše koristim žitarice, ugljene hidrate, voće, salate, riblje i pileće meso i još dosta namirnica pored toga. Znači mi mnogo zbog izdržljivosti, gubljenja kalorija u toku trke i treninga. Na trci od 160 kilometara, izgubim oko 6.000 kilokalorija na nadmorskoj visini od oko 1000 metara“, priča dalje o sportskoj disciplini.

Pošto je jedini profesionani biciklista u našem gradu, trenira sam, a svakog dana pređe rutu na planinskom terenu.

„Trening se definiše kao sistematizovana i složena forma fizičko-psihičke aktivnosti. Dnevno prelazim od 80km do 100km i preko. To je najčešće ruta van Nikšića: Vojnik – Krnovo – Vučje – Kapetanovo jezero – Nikšić. Traju više od četiri sata dnevno, jako su teški i treba se puno toga odreći kako bi se došlo do željenog rezultata…“, kaže nam on i dodaje da radije bira brdo, radi nadmorske visine i većeg opterećenja.

U 2017. godini ima više planova, a prioritet su mu Igre malih zemalja koje će se održati u San Marinu od 29. maja do 3. juna ove godine.

„Nadam se da ću se pokazati u što boljem svjetlu i predstaviti naš grad i državu na najbolji mogući način. Očekujem dobar rezultat, kao i moje timske kolege. Pored toga, naravno, i dobro druženje. Sport može pomoći mladima da krenu pravim putem, da vjeruju u sebe i nikada ne odustaju bez obzira na prepreke“, poručuje Igor koji u svom sportu uspješno savlađuje različite prepreke.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičarka džudo kluba Straševina Andrijana Šutović osvojila je bronzanu medalju na Evropskom kupu za kadete (U18) koji je održan u Berlinu.
Na takmičenjima Gorski Kup na Kopaoniku i Dardania Kup na Ski centru Arxena Dunja Kovačević, članica reprezentacije i takmičarka Ski kluba "Pobjednik", osvojila je zlatnu medalju u slalomu i dvije bronzane u slalomu i veleslalomu u kategoriji U16.