FOTO: Nikšićki planinari na krovu Evrope

elbrus
PSK “Javorak”
  • Autor onogost.me
  • 24.06.2017. u 15:13

Najviši vrh Evrope, Elbrus na Kavkazu u Rusiji, našao se pod nogama planinara „Javorka“ koji su danas oko 13h ispisali još jednu lijepu stranicu kluba, pogotovo ako se zna da je krov Evrope osvojio uglavnom podmladak kluba. 

Ekspediciju je činilo 20 planinara, a  do vrha je stiglo njih 17, među kojima i tri dame, a sa visine od oko 5.200 metara vratio se najmalađi član ekspedicije, šesnaestogodišnji Ivo Kosić u pratnji svog oca i kolege iz kluba.

Vođa ekspedicije, osvajača Mont Everesta, Drago Vujović, kaže za portal Onogošt da je uspon trajao oko devet sati i da su ih pratili izuzetno teški vremenski uslovi.

„ Vrijeme nam nije išlo baš na ruku, bili su jaki udari vjetra. Svi se osjećamo dobro, ja i Miloš Blečić smo se spustili skijama sa vrha. Šesnaestogodišnji Ivo je zbog jakog udara vjetra morao da se vrati“, kaže Vujović ističući da je veoma ponosan na ekspediciju koju je mahom činio podmladak kluba i planinari mlađi od 19 godina.

„Cilj nam je da mlađe uvodimo u ovu granu planinarstva, a to je penjanje velikih visina. Mogu sad da kažem da ne moramo brinuti za budućnost nikšićkog i crnogorskog planinarstva“, zaključuje Vujović.

Elbrus je ugašeni stratovulkan na Kavkazu čiji zapadni vrh (Zapadni Elbrus) sa nadmorskom visinom od 5.642 m predstavlja najviši vrh Evrope i Rusije.

Drugi dio nekadašnjeg vulkanskog grotla je istočni vrh (Istočni Elbrus) sa nadmorskom visinom od 5.621 metara.

Nalazi se na jugu evropskog dijela Rusije, nedaleko od granice sa Gruzijom i udaljen je 65 kilometara od grada Kislovodska. Danas se na Elbrusu nalazi veliki skijaški centar sa sistemom žičara i gondola koje izlaze do visine od oko 3.800 metara, na kojoj se nalaze tzv. Dizel skloništa. Skijanje na njegovim padinama traje tokom čitave godine jer se granica stalnog snijega nalazi nešto ispod 3.700 metara nadmorske visine.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Na juče održanom VII Grand prix Montenegro u Herceg Novom, na kojem je učestvovalo 683 takmičara iz 49 klubova iz šest država, takmičari Karate kluba Jion ostvarili su zapažen rezultat.
Juče je u Tivtu održan Međunarodni džudo turnir "Tivat open 2022" u konkurenciji poletaraca, pionira, kadeta i junira, a takmičari Džudo kluba "Trebjesa" osvojili su 22 medalje.