FOTO: Septembarskom biciklijadom obilježen Svjetski dan bez automobila

naslovnaaa
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 22.09.2018. u 12:12

U organizaciji Biciklističkog kluba Perun danas je održana još jedna u nizu Septembarska biciklijada, koja je okupila oko 150 učesnika, a njom je obilježen Svjetski dan bez automobila, 22. septembar.

Kako je ispred organizatora kazala Ana Petrović Njegoš, ovogodišnji događaj koji se organizuje u okviru Septembarskih dana ima za cilj da se rekreativnom biciklističkom vožnjom osvrnu na istorijsko naslijeđe, imajući u vidu da je prvi bicikl stigao u Crnu Goru davne 1895. godine.

„Cilj je i pošaljemo poruku našim građanima i prijateljima naše države da se korišćenjem bicikla kao alternativnog, ekološkog i ekonomičnog prevoznog sredstva, doprinosi kako promociji sportskih vrijednosti i zdravih stilova života tako i očuvanju životne sredine. Mislim da je ovo avantura sa stanovišta djeteta od četiri do sedam godina, voziti u kolini blizu 150 biciklista za njih mora biti izatov, toga se nadamo da će  budućnost biciklizma u Nikšiću ići uzlaznom linijoim i da ćemo u najskorije vrijeme imati i biciklističke staze u urbanom dijelu grada“, istakla je ona dodajući da je za današnje učesnike obezbijeđen veliki broj poklona.

Takođe je podsjetila da se Evropska nedjelja mobilnosti, koja se održava na inicijativu Evropske komisije, obilježava od 2002. godine od 16. do 22. Septembra,  s ciljm da podstiče lokalne uprave širom Evrope da uvode i promovišu mjere održivog saobraćaja i da ponude svojim građanima alternative upotrebi automobila.

Tokom biciklijade pređena je dionica duga 5 km, a sve uz pratnju saobraćajne policije.

Današnjem događaju prisustvovao je i ambasador Poljske u Crnoj Gori Artur Dmohovski koji je bio počasni učesnik.

 

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Ski-klub "Pobjednik" organizovao je početkom marta takmičenja Prvi "Kup Pobjednika" u slalomu i “Srna Kup” u veleslalomu, uz podršku Skijaškog Saveza Crne Gore i mljekare “Srna”.
Takmičari Atletskog kluba "Nikšić" osvojili su deset medalja na prvenstvu Crne Gore u krosu, koje je juče održano u našem gradu. Na 65. po redu prvenstvu opet je istaknuto ime pobjednice Slađane Pejović, koja je 18. put prvakinja države u ovoj kategoriji.
Potpredsjednik Opštine Nikšić Mitar Goranović otvorio je 65. Prvenstvo Crne Gore u krosu i tom prilikom poželio puno uspjeha svim takmičarima.