Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikola Malović: Želim da nikšićki karate vratimo na mjesto koje mu pripada

karate
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 28.01.2017. u 08:25

Značajan pečat u nikšićkom sportu u godini za nama ostavili su karatisti, koji su ostvarili zapažene rezultate na turnirima u Crnoj Gori i inostranstvu. 

Među predvodnicima nove generacije takmičara u ovoj borilačkoj vještini je i prvak Balkana, Nikola Malović.

Jedan od najboljih karatista KK “Onogošt”, najbolji je primjer da karate u gradu pod Trebjesom ima perspektivu.

U konkurenciji mnogo popularnijih sportova, posebno onih sa loptom, koji su uvijek privlačili nikšićke mališane, Nikola je, u vrijeme kada je bio đak prvak, odlučio da se upozna sa ovom drevnom borilačkom vještinom.

“Sve je počelo kada sam imao sedam godina. Kao i svako dijete imao sam želju da se bavim nekim sportom. Sa drugom sam se dogovarao koji sport da upišemo i na kraju smo se odlučili za karate. Bio je to nepoznat sport tada za mene. Sve što sam znao bilo je iz filmova Brus Lija. Trening po trening i karate je počeo da mi se dopada. Moram priznati da nisam imao prevelikog talenta, niti mi je ko u porodici trenirao karate. Ali, još kao dijete imao sam jednu osobinu, a to je želja za dokazivanjem. Shvatio sam da me jedino rad, upornost i istrajnost mogu dovesti do toga da budem bolji od mojih drugara u klubu”, ističe Nikola.

Godine rada i truda su za mladim Malovićem, koji je bio član seniorske reprezentacije na Prvenstvu svijeta u Lincu, a izdvojio je i nastupe na Evropskom prvenstvu gdje je osjetio gorčinu nepravednih sudijskih odluka, koje su sastavni dio svakog sporta, ali na koje se ne treba mnogo obazirati, jer posvećenost i kvalitet uvijek isplivaju na površinu. Svakako da mu najviše, na njegovom putu da prebrodi sve prepreke, pomaže porodica od koje ima bezrezervnu podršku od samog početka.

“Prije dvije godine bio sam peti na Evropskom prvenstvu u Cirihu. Za medalju sam ”radio” protiv prvaka svijeta, a za ulazak u finale izgubio sam od Italijana koji je kasnije postao prvak, gdje sam oštećen od strane sudija. Sada već prošle godine, učestvovao sam kao član muške seniorske ekipe na Svjetskom prvenstvu u austrijskom Lincu, gdje smo došli do četvrtfinala. To je svakako najznačajnije takmičenje za mene u dosadašnjoj karijeri. Više puta sam bio prvak države, a posljednje dvije godine sam među deset sportista Nikšića. Želio bih da napomenem da, za sve moje uspjehe u karateu, dugujem ogromnu zahvalnost mojoj porodici koja mi je najveća podrška u životu”, navodi naš sagovornik.

Za razliku od situacije u karateu na državnom nivou, Nikola smatra da u Nikšiću nije baš sjajna situacija, ali je upravo njegova želja da sa kolegama vrati svoj klub i grad na stare staze slave.

“Crnogorski karate je, rekao bih, u dobrom stanju, to pokazuje rezultat sa Svjetskog prvenstva sa kojeg smo donijeli bronzu, a takođe je karatistkinja bila sportista godine za 2016. godinu. Međutim, u našem gradu nije tako. Ovaj grad je posljednjih godina izgubio karate slavu. Moja želja i cilj je da nikšićki karate vratimo na mjesto koje mu pripada, a to je među najboljima“, ističe Nikola.

Iako ima velike želje i snove, svjestan je da ga čeka težak put i da će morati ići korak po korak. Prvo takmičenje koje ga očekuje ove godine je Evropsko prvenstvo, na koje je trenutno maksimalno fokusiran, ali ne krije da sanja da se nađe na Olimpijskim igrama, iako će to biti jedan od najtežih zadataka.

“Prvi plan ove godine mi je da ostvarim što bolji rezultat na Evropskom prvenstvu koje se održava od 17. do 19. februara u Sofiji. Trenutno sam svu pažnju i energiju usmjerio ka ovom takmičenju, a o ostalima ću razmišljati kada se završi. San svakog sportiste su svakako Olimpijske igre. Ali polako, idemo stepenicu po stepenicu, pa šta Bog da. Veoma je teško izboriti učešće, jer na Olimpijske igre ide desetak karatista iz tri kategorije iz cijelog svijeta od kojih je jedan domaćin, ali nije nemoguće“, ističe mladi borac.

Naš sugrađanin koji uporedo sa treninzima i takmičenjima izvršava redovno obaveze i na Ekonomskom fakultetu, čiji je student, daje primjer mlađim generacijama kojim putem treba da idu u vremenu poremećenih vrijednosti, i ima kratku poruku za sve koji žele da se oprobaju u ovoj novoj olimpijskoj disciplini.

“Karate je drevna istočnjačka vještina. Razvija um i tijelo. Neka probaju, sigurno će im se svidjeti“, zaključio je šampion Balkana.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Na šestom interkontinentalnom turniru Apolon open, koji je održan u Mariboru, džudisti Akademika osvojili su ukupno 10 medalja, od čega pet zlatnih, jednu srebrnu i četiri bronzane.
Proteklog vikenda održana su dva prvenstva - Prvenstvo za mlađe seniore i Prvenstvo za poletarce. Takmičari džudo kluba Trebjesa i Straševina ostvarili su zapažene rezultate.