Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nova nada crnogorske atletike: Nikšićanin zamijenio ring atletskom stazom

jale_mijanovic
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 18.01.2017. u 07:15

Nikšićka atletika krajem prošle godine dobila je pojačanje, za vremena koja dolaze.

Kraljica sportova je tek prije godinu dana postala izbor Jakova Mijanovića, pošto je bokserske rukavice zamijenio atletskom opremom.

„Dok sam trenirao boks, često sam trčao Trebjesom, a kada sam osjetio da mogu da istrčim 25 kilometara, bez stajanja, zadavao sam sebi svakog dana normu pređenih kilometara. Vidio sam da mi atletika prija i preusmjerio sam sebe samo na taj sport“, priča ovaj Nikšićanin o neobičnom ”transferu” koji je napravio prije godinu dana.

No, ta promjena je samo početak neobične sportske priče s obzirom na brzinu kojom je napredovao. Već je stvorio kolekciju pehara i medalja, a prvi rezultat ostvario je posle samo mjesec dana treniranja.

„Osvojio sam srebrnu medalju na trci Krug oko Trebjese za juniore.To mi je dalo više samopouzdanja. Mislim da sam tada zavolio atletiku. U maju prošle godine prijavio sam se za planinsko trčanje na Lovćenu. Nijesam donio nikakvu nagradu, ali sam bio ponosan, jer sam istrčao cijelu trku od 25 kilometara u mnogo jakoj konkurenciji. Čak sam i vodio do četvrtog kolometra prije cilja. Prvi pehar je stigao 12. jula prošle godine u Nikšiću na Noćnoj trci u seniorskoj konkurenciji. To je bilo nakon pola godine profesionalnog bavljenja atletikom, a još uvijek sam nastupao kao junior. Onda su počele da se ređaju trke i sa svake sam donio pehar ili medalju, među njima najviše sa seniorskih takmičenja“, ponosno kaže ovaj devetnaestogodišnjak, koji je završio Srednju mašinsku školu tokom koje se aktivno bavio sportom.

Na Prvenstvu Crne Gore u Baru okitio se sa dvije srebrne medalje u svojim disciplinama – 3.000 i 5.000 metara.

Iako srednjeprugaš, jesenas se okušao i na Podgoričkom maratonu, koji izdvaja kao posebno značajan momenat dosadašanje karijere.

„Trčao sam polumaraton u Podgorici i stigao treći na cilj u seniorskoj konkurenciji. Usijedio je poziv  selektora Draga Musića za reprezentaciju. Prvo predstavlajnje bilo je na Balkanskom prvenstvu za juniore koje je održano u Ćupriji. Završio sam trku na 23. mjestu od 45 atletičara. Samim učešćem na tom takmičenju bio sam prezadovoljan“, navodi Jakov trke koje smatra najvećim rezultatima do sada.

Tokom svih tih nastupa branio je boje cetinjskog ”Lovćena’’ i radio sa trenerom Ivanom Popovićem da bi prije nekoliko nedjelja prihvatio još jedan poziv istaknutog atletskog stručnjaka iz našeg grada, Draga Musića da pređe u AK “Nikšić”, za koji nastupa i olimpijka Slađana Perunović.

„Svakog jutra idem na trening u 7h, na Vidrovan, drugi put treniram u 15h u Trebjesi. Uopšte mi ne  smetaju vremenske nepogode, samo se ”gazi”. Trening nikad ne prekidam, iako su “jaki” i teški. Svakog dana istrčim po 20 kilometara, ali zavisi opet od treninga da li će dionice biti kraće ili duže od te norme. Obuhvata gimnastiku, skipove za pravilno trčanje i samo trčanje dionica različite dužine“, priča dalje Jakov o svojoj posvećenosti radu, kome, kako dodaje, duguje, postignute uspjehe, ali i svojoj porodici koja mu pruža podršku.

Pred ovim talentovanim sportistom su izazovi, a već za dva dana kreće na pripreme u Ulcinj.

„Ostaću mjesec dana. Posle toga me čeka Bijeli kros u Beogradu, sa prejakom konkurencijom, ali daću sve od sebe da donesem medalju za juniore. Sljedeći plan su Evropske igre koje će se održati u San Marinu. No, moja želja i cilj je da obezbijedim nastup na Olimpijskim igrama 2020. ili 2024. godine“, ističe novi talenat nikšićke i crnogorske atletike.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Na šestom interkontinentalnom turniru Apolon open, koji je održan u Mariboru, džudisti Akademika osvojili su ukupno 10 medalja, od čega pet zlatnih, jednu srebrnu i četiri bronzane.
Proteklog vikenda održana su dva prvenstva - Prvenstvo za mlađe seniore i Prvenstvo za poletarce. Takmičari džudo kluba Trebjesa i Straševina ostvarili su zapažene rezultate.