Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

OŠ “Luka Simonović” rasadnik vrhunskih sportista

sportisti_ls
Privatna arhiva, onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 24.09.2018. u 06:34

U sportu je mnogo nepisanih pravila, koja su često zastupljena skoro koliko i ona pisana. Jedno od njih i te kako je vezano za nikšićki sport, a to je da ukoliko želite da postanete vrhunsti sportista, najbolje bi bilo da osnovno obrazovanje steknete u OŠ „Luka Simonović“.

Ovo pravilo najbolje potvrđuju primjeri Nikšićana koji su u svojim sportovima ostvarili vrhunske karijere.

Prvi u tom nizu je odbojakaš Miodrag Skale Gvozdenović. Bio je među prvim nikšićkim sportistima koji je obukao dres sa grbom Jugoslavije i u kojem je imao preko 300 nastupa. Skale je odrastao u Vardarskoj ulici, a prva slova naučio je u današnjoj zgradi Zavičajnog muzeja, gdje je tada bila smještena škola “Luka Simonović”. Bio je nadaren za mnoge sportove sa loptom, ali od svih odabrao je upravo odbojku, gdje je ostvario vrhunske rezultate.

Škola se 1975. godine seli u zgradu u kojoj se i danas nalazi, a naklonost njenih učenika raznim sportovima samo biva sve veća i veća. Njeni đaci ne samo da su učesnici raznih sportskih nadmetanja, već se redovno vraćaju sa njih okićeni raznim odličjima¸ a iz te posvećenosti sportu bilo je i očekivati da neko od njenih učenika napravi vrhunske karijere.

Iz đačkih klupa ove škole putevima vrhunskog sporta tako su krenuli i Alen Muratović, Andrija Delibašić, Jelena Dubljević, Mirko Vučinić, Bojan Kosić i mnogi drugi. Bili su okosnica timova širom Evrope, ali i uzdanice reprezentacije Crne Gore.

Mirko Vučinić  je ostvario karijeru za respekt u najpopularnijem sportu na planeti. Zasijenio je igrama u italijanskoj ligi, nastupao za Leće, Romu i Juventus, a dugo godina bio i kapiten fudbalske reprezentacije Crne Gore.

Mirkov komšija, Alen Muratović svojevremeno je bio najbolji lijevi bek Evrope, standardni član reprezentacije Srbije i Crne Gore, a kasnije i Crne Gore, i jedan je od najboljih crnogorskih rukometaša svih vremena, koji je dubok trag ostavio i u španskom klupskom rukometu, gdje, iako na pragu pete decenije života, još uvijek aktivno učestvuje.

U istom kvartu i u istim klupama stasavao je i Andrija Delibašić. Još kao osnovac napustio je Nikšić i kalio se u beogradskom Partizanu, a pored igranja za državnu reprezentaciju, nastupao je u najvećem dijelu karijere za španske timove.

Najbolja crnogorska košarkašica, Jelena Dubljević takođe je poput svojih kolega napravila karijeru za divljenje. U ovoj školi su prva slova učili i planinar Dragutin Šlagi Vujović, koji je bio član prve ekspedicije iz Crne Gore koja se popela na najveći vrh svijeta, Mont Everest, kao i Bojan Kosić, dugo godina najbolji crnogorski skijaš.

 “Pa svakako da je velika čast za sve nas iz ove škole da su u njenim klupama sjedjeli i sticali prva znanja takvi vrhunski sportisti kakvi su čuveni Skale Gvozdenović, Mirko Vučinić, Alen Muratović, Andrija Delibašić, Jelena Dubljević, Bojan Kosić i mnogi drugi koji su proslavili i grad Nikšić i državu Crnu Goru, i škola je i te kako ponosna na sve njih”, ističe Spasoje Grdašević, direktor škole.

Odlične reprezentativne karijere nastupajući za nacionalne timove država u kojima nisu rođeni napravili su i nekadašnji đaci ove škole Ivan Nikčević i Jovo Damjanović. Ivan je svojim igrama oduševljavao rukometnu javnost u dresu Srbije, a Jovo je uspjehe i sjajne partije pokazivao i još uvijek pokazuje u dresu Katara, a bio je i član francuskog PSŽ-a.

Sigurno da nije slučajno što je iz ove škole poniklo toliko vrhunskih sportista jer u Nikšiću, koji je Crnoj Gori uvijek davao najbolje sportiste, uvijek je u OŠ “Luka Simonović” stavljan akcenat na fizičku kulturu, a to je i te kako davalo rezultate.

“Sport i fizička aktivnost je nešto što je veoma značajno za svako dijete i u ovoj školi se tome uvijek  davao veliki značaj. Tome svjedoče mnogi pehari i medalje sa raznih takmičenja, a i sada je sportska sekcija veoma aktivna. Istakao bih da na taj način upotpunjujemo i naučni i vaspitni program, i tako stvaramo osnov za formiranje potpune i uspješne ličnosti, a naši sjajni sportisti su najbolji svjedoci tome, ali ne samo sportisti, već i uspješne ličnosti iz drugih oblasti života. Pored nespornog talenta na uspjeh je uticao i pedagoški aspekt, odnosno rad nastavnika koji su ostavili dubok profesionalni trag u ovoj ustanovi. Svakako da je dugogodišnji rad Bosiljke Zeković, Savete Nešović i Veselina Vujovića dao veliki doprinos činjenici da je dosta učenika iz ove škole krenulo putem uspjeha”, kazao je Gardašević.

Prije samo dva dana otvorena je i rekonstruisana fiskulturna sala u ovoj školi, koja će biti samo još veći podsticaj za neke nove šampione da bolje i vrijednije rade, jer smo sigurni da će se tradicija vrhunskih sportista iz ove škole i u budućnosti nastaviti, a sa kojima sada rade magistar Boris Janjić i dr Bojan Rakojević.

Kao što je na tom otvaranju rečeno da se ulaže u ono najvrijednije što imamo, treba dodati da je to ulaganje već odavno zasluženo i opravdano, uspjesima Skala, Jelene, Mirka, Alena, Andrije i mnogih drugih, i da će se najljepši trend ove škole i nastaviti.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Golbal klub Nikšić sa maksimalnim učinkom, kao prvoplasirani u B grupi, izborio je plasman u finale kvalifikacionog turnira u Berlinu i nastup na finalnom turniru Lige šampiona.