Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Prvi rođendan “Fokusa”: Godina velikog rada i uspjeha

fokus
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 09.09.2016. u 06:23

Edukativno trenažni centar “Fokus“ nedavno je proslavio godinu dana rada, i na taj način zaokružio jednu veoma uspješnu cjelinu, kojom je postavio temelje svog budućeg rada. 

Grupa entuzijista se okupila prošle godine i osnovala centar, koji je građanima ponudio širok izbor aktivnosti.

Zdrav život i zdrave navike bile su osnovno polazište ekipe koja je dokazala svoju ljubav i posvećenost svom poslu i na taj način pomogla mnogim svojim sugrađanima da svoju želju i potrebu za dodatnom trenažnom aktivnošću zajednički sprovedu u djelo.

Kroz klub je za ovaj period prošlo oko 300 članova, 200 profesionalnih sportista, oko 90 reprezentativaca u karateu, fudbalu, košarci, džudou, odbojci i skijanju.

Pored velikog broja članova “Fokus“ se može pohvaliti i velikim brojem medalja koje su osvojili članovi karate kluba.

“Nađa Tomanović je osvojila zlato na otvorenom prvenstvu Mađarske – Hungarian Open. Bronzom su se okitili Vanja Kilibarda, Anja Vujačić, Danijela Ćuković, Nađa Kilibarda, Ana Jakić, Stefan Cebalović i Lazar Potpara. Na Turniru u Ulcinju, u konkurenciji karatista iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Švajcarske, Egipta, Bosne i Hercegovine, Albanije i Njemačke, takmičari “Fokusa” su osvojili četiri zlatne, tri srebrne i osam bronzanih medalja. Zlatom su se okitili Grubač Anđela, Kosović Lazar, Knežević Andrej i Milović Filip. Srebrne medalje su pripale Knežević Tei, Cicmil Miljanu i Samardžić Miliji. Bronzu su osvojili Kovačević Mina, Kosović Milica, Adžajlić Uma, Radojičić Luka, Papić Aleksa, Vučetić Nikola, Cvijović Miloš i Pavićević Maksim. Na nikada masovnijem prvenstvu Crne Gore za uzrastne kategorije poletaraca, pionira i nada, koje je održano u Ulcinju takmičari našeg kluba ostvarili su rezultat mimo svih očekivanja osvojivši 13 medalja od čega pet zlatnih, šest srebrnih i dvije bronzane (sve u konkurenciji borba). Osvajači Kupa Jadrana postali su Nađa Kilibarda, Stefan Cebalović i Božo Đukanović. Druga mjesta osvojili su sestra i brat Potpara, Magdalena i Lazar, dok su bronzane medalje pripale Mini Kovačević, Iliji Vujačiću i Nađi Kilibardi u seniorskoj konkurenciji. Osvajači Budva Opena postali su Anja Vujačić, Magdalena Potpara, Lazar Potpara, Filip Milović i Lazar Kosović. Druga mjesta osvojili su Nađa Tomanović, Vanja Kilibarda, Mladen Vujačić i Matija Bojić, dok se bronzom okitio Rajko Nikolić. Na Prvenstvu balkana u Beogradu osvojena su dva peta mjesta za Vanju Kilibardu i Lazara Potparu. Na turniru oslobođenja Podgorice osvojeno je 18 medalja, dok je na Kupu Bara osvojeno 16 medalja”, naveo je sve uspjehe trener Dejan Ivanović, ne želeći nikoga da izostavi.

Kadetski prvaci Crne Gore u fudbalu, ekipa Sutjeske čitave sezone je odrađivala specificne pripreme u Centru, a sa tom praksom nastavilisu ove godine, tako da “Fokus” ima svoj doprinos i u njihovoj tituli.

Nebojša Kosović, prvotimac beogradskog Partizana je, takođe, bio član Centra, a od trenutnih igrača Sutjeske tu redovno treniraju Dejan Zarubica i Igor Ćuković. Golman Ivan Janjušević je održavao formu kada je prethodne sezone bio bez kluba, a tu su i njegove kolege Suad Ličina i Marko Radović. Svoju formu je sa instruktorima “Fokusa” brusio i Nikola Gardašević, koji je ostvario najbolji rezultat među takmičarima iz Crne Gore na Seniorskom prvenstvu Evrope.

Centar je za godinu dana uspio da uspostavi saradnju sa više sportskih institucija u Crnoj Gori i zemljama u okruženju, što jasno govori koliko se ozbiljno shvata njihov rad, a ljudi iz Centra navode da je to tek početak.

”Uspostavili smo saradnju sa Visokom sportskom školom za obrazovanje trenera i sportskih menadžera, Akademijom fudbala iz Beograda, a sarađujemo i sa Planinarsko-smučarskim društvom Javorak iz Nikšića. Da su prepoznati rezultati Karate kluba potvrđuje i saradnja sa klubovima ”Bar” iz Bara, “Skiper” i “Soko Štark” iz Beograda, “Mawashi” iz Novog Sada, “Sokol” iz Splita, Mađarskim karate savezom i Karate savezom Herceg Novi. Istakao bih i saradnju sa Sekretarijatom za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje. Za cilj imamo i da se u skorijoj budućnosti povežemo sa dijagnostičkim centrima iz regiona”, ističe Ivanović.

Zbog obimnosti aktivnosti u narednom periodu, u planu je proširenje trenažnog centra, kao i otvaranje još jedne sale i proširivanje kapaciteta teretana sa najsavremenijom profesionalnom opremom, a klub će uzeti učešće na turnirima u zemlji i inostranstvu, što će ujedno biti iskorišćavanje narednog perioda od četiri godine za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju, kada će karate biti u porodici olimpijskih sportova.Ovaj, ne mali krug, zatvorili su organizacijom polaganja za karate pojaseve u saradnji sa komisijom Karate saveza Crne Gore.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić otvorio je regionalni Sajam sporta za opštine Nikšić, Danilovgrad, Plužine i Šavnik, koji se održava u Sportskom centru Nikšić.
Elektroprivreda iz Nikšića ostvarila je pobjedu drugog takmičarskog dana ligaških takmičenja Šahovskog saveza u Herceg Novom.