Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Statutom definisano ko čini Skupštinu

dzudosavezlogo-429x320_2
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 31.03.2018. u 18:21

Statutom Džudo saveza Crne Gore (DŽSCG) definisano je ko čini Skupštinu i da su delegati jedino ovlašćeni za donošenje odluka o stalnom članstvu kao i o izmjenama i dopunama Statuta, saopšteno je iz te asocijacije.

Navodi se da je odlukama delegata i glasanjem na Skupštini određeno članstvo u savezu, a ne kako žele predstaviti samovoljom predsjednika niti bilo kog drugog organa.

U reagovanju na optužbe 24 kluba izrečene na konferenciji za novinare u petak saopšteno je da je odlukama sa sjednice Skupštine 2017. godine glasovima “nezadovoljnih” odlučeno da Skupštinu saveza čini 20 punopravnih klubova, kao i 11 pridruženih.

“Do početka same sjednice Skupštine u Bijelom Polju, uvjereni da će imati većinu, sjednicu su priznavali kao legalnu i legitimnu, što dokazuju i kandidovana pitanja upućena predsjedniku Skupštine, da bi nakon saznanja da nijesu uspjeli prevariti i potkupiti delegate 11 klubova, odustali od učešća i pokušali medijski, da održanu sjednicu predstave nelegitimnom”,piše u saopštenju dostavljenom agenciji MINA.

Navodi se da veliki dio klubova na koje se pozivaju platformi nikada nijesu ni aplicirali za članstvo u Džudo savezu.

“Sumnjamo da neki klubovi, čak i ne postoje kao registrovani u evidencijama nadležnog državnog organa za oblast sporta. Predstavnici klubova Jedinstvo – Bijelo Polje i Koga- Podgorica su na prevaran način ubijeđeni da ovjeravaju sasvim drugi dokument od onog koji je prezentovan, što su potvrdili i svojim prisustvom na legitimnoj sjednici Skupštine koja je održana u Bijelom Polju”, piše u saopštenju.

Navodi se da je podršku DžK Tivat ovjerilo lice koje je predsjednik tog kluba prijavio za krađu pečata.

“Nezadovoljni predstavnici klubova počeli su sa navodnim osporavanjem Statuta DžSCG, nekoliko sati prije održavanja sjednice Skupštine, kada su uviđeli da nemaju većinu za ostvarivanje svojih ličnih interesa. Kompletna aktivnost, a posebno finansijsko poslovanje, DžSCG je u tokom cijele 2017 godine bio kontrolisana više nego bilo koje drugo pravno lice u Crnoj Gori, na raznim nivoima ODT, Policija, Inspekcijski nadzori, revizori”, piše u saopštenju.

Navodi se da tokom svih navedenih kontrola u radu i finansijskom poslovanju Džudo saveza nije konstatovana ni jedna jedina nepravilnost, osim da kancelarija ne posjeduje kopiju Statuta ovjerenu kod nadležnog državnog organa.

Saopšteno je da je DŽSCG, postupajući po rješenju nadležnog inspektora, dostavio Statut na saglasnost i ispunio svoju zakonsku obavezu, shodno Zakonu o inspekcijskom nadzoru, nakon čega je postupak obustavljen.

“Predmetni Statut je predat Upravi za sport i mlade prilikom preregistracije, ali vjerovatno greškom administracije nije dostavljen DŽSCG. Na osnovu tog Statuta, 2015. godine DžSCG je uredno preregistrovan o čemu svjedoči pravosnažno Rješenje u čijem dispozitivu jasno stoji, da je to urađeno na osnovu uredno dostavljenog Statuta, za koji su upravo glasali nezadovoljni”, piše u saopštenju.

Navodi se da je tačno je da je Ministarstvo sporta tražilo promjenu pojedinih odredbi Statuta DžSCG,

“DžSCG je na Skupštini u Bijelom Polju usvojio Izmjene i dopune Statuta, djelimično uvažavajući instrukcije iz dopisa Ministarstva i dostavio na davanje saglasnosti Ministarstvu, insistirajući na odgovoru u formi upravno pravnog akta, a ne lošeg eseja”, piše u saopštenju.

Navodi se da Srđan Mrvaljević iznosi neistine o radu reprezentacije, navodeći da je pozivan na svako okupljanje reprezentacije ali da se nije odazivao zbog individualnog plana.

“Rezultati tog rada su više nego vidljivi – porazi u prvom kolu na 95 odsto međunarodnih takmičenja u posljednjih pet godina. Izvor nezadovoljstva Srđana Mrvaljevića je to što je onemogućen prenos velikog dijela budžeta Saveza na njegov privatni račun, a na štetu ostalih reprezentativaca. Rezultat takvih odluka saveza su, između ostalih, peta mjesta na prvenstvu Evrope i Evropa openu (Pantić Danilo), na Gran priju u Zagrebu (Nikola Gardašević) i evidentan skok crnogorskih takmičara na Svjetskoj rang listi”, piše u saopštenju.

Navodi se da je okupljane u Trim centru bilo uslovljeno nedostatkom novca zbog kašnjenja Ministarstva sporta sa konkursom, kao i da su sve aktivnosti u tom periodu ostvarene ličnim zalaganjem predsjednika i upravljačkih struktura Saveza.

“Reprezentativne aktivnosti podržavaju i u njima aktivno učestvuju najbolji takmičari Akademika uprkos pritiscima kojima su izloženi od trenera i Izvršnog direktora kluba, koje se manifestovalo i navijanjem za njihove suparnike na međunarodnim takmičenjima”, piše u saopštenju.

Navodi se da je kroz projekat Džudo u školama DžSCG, u saradnji sa Svjetskom džudo federacijom i Ministarstvom prosvjete omasovio džudo sport i omogućio besplatne treninge za više od 700 djevojčica i dječaka u osnovni školama širom Crne Gore.

“To je očigledno problem nezadovoljnicima iz prostog razloga, što djeci ne mogu naplaćivati enormno visoke članarine i tjerati iz sporta one koji nijesu u mogućnosti da ih izmiruju”, piše u reagovanju Džudo saveza.

 

izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičarka džudo kluba Straševina Andrijana Šutović osvojila je bronzanu medalju na Evropskom kupu za kadete (U18) koji je održan u Berlinu.
Na takmičenjima Gorski Kup na Kopaoniku i Dardania Kup na Ski centru Arxena Dunja Kovačević, članica reprezentacije i takmičarka Ski kluba "Pobjednik", osvojila je zlatnu medalju u slalomu i dvije bronzane u slalomu i veleslalomu u kategoriji U16.