Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U nedjelju takmičenje u orijentiringu na Trebjesi

orienteering1
Orijentiring savez Crne Gore
  • Autor onogost.me
  • 09.11.2016. u 13:02

Klub vojnih planinara Crne Gore “Kapetan” organizuje takmičenje u orijetiringu, koje će se održati na Trebjesi u nedjelju, 13. novembra.

Takmičenje pod nazivom ‘’Trebjesa 2016’’ u pojedinačnoj konkurenciji za žene i muškarce održaće se u kategorijama: pioniri (do 14 godina), kadeti (od 14 do 18 godina) i seniori (preko 18 godina)

Prijave se dostavljaju na mejl [email protected], a učešće je besplatno i mogu se prijaviti svi koji su zainteresovani.

Odvija se po pravilima IOF (International Orienteering Federation), a organizator je obezbijedio medalje i diplome za tri prvoplasirana/e u svim konkurencijama.

Više informacija može se dobiti na broj telefona 067/231-519.

Orijentiring predstavlja kombinaciju atletike, planinarenja i snalaženja u prirodi. Zadatak takmičara je da, uz pomoć karte i kompasa, za najkraće moguće vrijeme pronađe na terenu određeni broj kontrolnih tačaka, odnosno kontrola, i to onim redosledom kako je nacrtano na karti.

U orijentiringu takmičari se kreću po nepristupačnom terenu –  šumama, livadama i duž rijeka, kako bi, ovjeravajući kontrolne tačke, što brže stigli do cilja.

Posebnim simbolima obilježena je konfiguracija terena,vegetacija, građevinski objekti poput mostova i kuća, prirodni objekti kao što su rijeke ili močvare i naravno ”sjever”. Ovi simboli pomažu da se takmičar lakše orijentiše u prostoru i zahvaljujući svom umijeću čitanja karte, odluči kojim će se pravcem kretati do konačnog cilja.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Na šestom interkontinentalnom turniru Apolon open, koji je održan u Mariboru, džudisti Akademika osvojili su ukupno 10 medalja, od čega pet zlatnih, jednu srebrnu i četiri bronzane.
Proteklog vikenda održana su dva prvenstva - Prvenstvo za mlađe seniore i Prvenstvo za poletarce. Takmičari džudo kluba Trebjesa i Straševina ostvarili su zapažene rezultate.