U Nikšiću održana prva prijateljska utakmica u golbalu

gol-min
Sandra Vahtel
  • Autor onogost.me
  • 05.09.2015. u 12:35

Utakmica u golbalu, paraolimpijskoj disciplini namijenjenoj slijepima i slabovidima, danas je po prvi put održana u Nikšiću. Utakmica predstavlja prateći dio 6. Bedem festa.

“Ovo je zaista jedna lijepa slika Bedem festa koja upućuje poruku svima da kroz slogan “Mir, brate mir” svi okrenemo lica i poglede ka ljudima kojima je pažnja potrebna. Potrudili smo se da na simboličan način afirmišemo potrebe lica sa invaliditetom i ovo predstavlja smo početak našeg angažmana u ovome”, naglasio je Petar Šundić, organizator i direktor festivala.

Golabal spada u red najpopularnijih sportova za osobe sa invaliditetom i igra se u više od 120 država svijeta. Na golbalu u Nikšiću kombinovane ekipe Crne Gore i reprezentacije Srbije.

“Po prvi put učestvujum na prijateljskom meču u golbalu. Nikšićka ekipa trenira global samo godinu godinu dana  i smatramo da možemo napraviti dobru priču od ovoga. Treniramo dva puta nedjeljno i namjeravamo da se ozbiljno posvetimo ovoj discipline,  jer nas već polovinom septembra očekuje turnir u Beogradu ”, istakao je Velizar Obradović iz Golbal kluba Nikšić.

Na programu su bila tri meča, a ekipa Crne Gore1, pobjedama nad ekipama Srbije i Crne Gore2, osvojila je turnir u golbalu. 

U golbalu se igra sa loptom težine 1,25 kg. Lopta ne smije jako odskakati. U lopti se nalaze zvončići, koji kod kretanja lopte zvone. Da bi se zvuk zvončića bolje čuo, na lopti se nalazi osam otvora pravilno raspoređenih prečnika 12 -15 mm. Takmičarska lopta ima prečnik 25 cm. Lopta se upućuje prema protivničkoj ekipi s ciljem da uđe u gol, koji je širine kao i teren  9 m, pri visini 1,3 m. Lopta se ne smije bacati tako da preleti sopstveni dio terena i kotrlja samo u protivničkom. Ako se to desi, to je penal – kazneni udarac.

Za vrijeme trajanja utakmice, u dvorani mora biti tišina, kako bi igrači čuli zvuk zvončića u lopti.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Golbal klub Nikšić nastupiće sjutra na međunarodnom turniru u Sarajevu, saopšteno je iz Paraolimpijskog komiteta (POK).
Na 43. Karate kupu "Oslobođenje Podgorice", na kome je učestvovalo 750 takmičara iz šest zemalja, takmičari KK "Šampion" pokazali su zavidnu formu osvojivši ukupno 10 medalja - pet zlatnih i pet bronzanih.