Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U Nikšiću održana prva prijateljska utakmica u golbalu

gol-min
Sandra Vahtel
  • Autor onogost.me
  • 05.09.2015. u 12:35

Utakmica u golbalu, paraolimpijskoj disciplini namijenjenoj slijepima i slabovidima, danas je po prvi put održana u Nikšiću. Utakmica predstavlja prateći dio 6. Bedem festa.

“Ovo je zaista jedna lijepa slika Bedem festa koja upućuje poruku svima da kroz slogan “Mir, brate mir” svi okrenemo lica i poglede ka ljudima kojima je pažnja potrebna. Potrudili smo se da na simboličan način afirmišemo potrebe lica sa invaliditetom i ovo predstavlja smo početak našeg angažmana u ovome”, naglasio je Petar Šundić, organizator i direktor festivala.

Golabal spada u red najpopularnijih sportova za osobe sa invaliditetom i igra se u više od 120 država svijeta. Na golbalu u Nikšiću kombinovane ekipe Crne Gore i reprezentacije Srbije.

“Po prvi put učestvujum na prijateljskom meču u golbalu. Nikšićka ekipa trenira global samo godinu godinu dana  i smatramo da možemo napraviti dobru priču od ovoga. Treniramo dva puta nedjeljno i namjeravamo da se ozbiljno posvetimo ovoj discipline,  jer nas već polovinom septembra očekuje turnir u Beogradu ”, istakao je Velizar Obradović iz Golbal kluba Nikšić.

Na programu su bila tri meča, a ekipa Crne Gore1, pobjedama nad ekipama Srbije i Crne Gore2, osvojila je turnir u golbalu. 

U golbalu se igra sa loptom težine 1,25 kg. Lopta ne smije jako odskakati. U lopti se nalaze zvončići, koji kod kretanja lopte zvone. Da bi se zvuk zvončića bolje čuo, na lopti se nalazi osam otvora pravilno raspoređenih prečnika 12 -15 mm. Takmičarska lopta ima prečnik 25 cm. Lopta se upućuje prema protivničkoj ekipi s ciljem da uđe u gol, koji je širine kao i teren  9 m, pri visini 1,3 m. Lopta se ne smije bacati tako da preleti sopstveni dio terena i kotrlja samo u protivničkom. Ako se to desi, to je penal – kazneni udarac.

Za vrijeme trajanja utakmice, u dvorani mora biti tišina, kako bi igrači čuli zvuk zvončića u lopti.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičarka džudo kluba Straševina Andrijana Šutović osvojila je bronzanu medalju na Evropskom kupu za kadete (U18) koji je održan u Berlinu.
Na takmičenjima Gorski Kup na Kopaoniku i Dardania Kup na Ski centru Arxena Dunja Kovačević, članica reprezentacije i takmičarka Ski kluba "Pobjednik", osvojila je zlatnu medalju u slalomu i dvije bronzane u slalomu i veleslalomu u kategoriji U16.