Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

VIDEO: Bilijar magija petogodišnjaka iz Nikšića

22550786_10210214511774891_1823355793_o
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 15.10.2017. u 06:05

Najmlađi crnogorski majstor bilijara dolazi iz Nikšića i ime mu je Nikola Krivokapić. Ima svega pet godina i bilijar igra na impresivan način. 

Nama je tokom snimanja od petegodišnjeg Nikole teško bilo izvući par rečenica o talentu koji se rijetko viđa, ali nam je zato bez mnogo problema on iz rukava izvlačio razne udarce.

Koncentracija profesionalca, pogled pun posvećenosti. On što je nama bilo za čuđenje, nemu je zapravo vrlo jednostavno.

„Samo ciljam i ubacim“, kratko će Nikola dok nastavlja da igra bilijar nervirajući se dječiji neodoljivo kada mu ne pođe za rukom da iz prve ubaci kuglu.

„Nevjerovatno je uporan. U stanju je da ponavlja na desetine puta neki udarac dok ne ubaci kuglu u rupu“, otkriva nam Nikolin otac Stevan, nekad dvostruki prvak Crne Gore u karambolu.

Za bilijar je, priča Stevan, počeo da se inetersuje još prošle godine kada je jedva pogledom mogao da dosegne kugle na stolu, a kamoli da ih udara štapom. Ipak, dječija radoznalost i upornost bile su jače.

 

 

„Svi su se čudili kad on preko stola jednom rukom, oslanjajući štap na martinelu, udara kugle. Tako je sve počelo“, prisjeća se otac.

Sa  bilijarskim genom vunderkid sa štapom u ruci jednostavno uživa u svakom udarcu. Upravo to je ono što će do daljnjeg od njega zahtijevati roditalji, da uživa  i da se samo dobro zabavlja i radi to što voli. Uz mentorstvo i povremeni trening i  to je sve, kaže Stevan.

„Nećemo da ga opterećujemo. Neka sam igra , neka se sam uči. Tu sam malo da pomognem i usmjerim , ali ga nećemo opterećivati bilo kakvim drugim zahtjevima“, jasan je Stevan.

Repertoar Nikolinh udaraca je već sad na zavidnom nivou, a naučio je i par trikova na kojima bi mu pozavidjeli i mnogo iskusniji igrači.

„Volim „jump“ udarac, i da vučem kuglu unazad, a najviše volim kad igram sa nekim“, iskren je ovaj dječak, na neki način, pravi mali ambasador sporta koji će se možda u Tokiju naći na spisku novih olimpijskih disciplina.

Možda u perspektivi imamo novog olimpijca.

Pokušavamo da približimo bilijar omladini

Stevan je bilijar počeo da igra sa svojih 11 godina, kada se rodila ljubav prema tom sportu. U klubu pokojnog Mićana Nedovića, prijseća se ,zavolio je karambol kojim se aktivno bavio i igrao turnire u zemljama u okruženju. Oism što je bio dva puta prvak Crne Gore, osvojio je vicešampionsku titulu nezvaničnog prvenstav Balkana. Uslijedila je kriza u bilijar sportu,  i poslije 2003. godine uslijedila je i desetogodišnja pauza u kojoj praktično ni štap nije uzeo. Stevan je sada sebi zadao zadatak da populariše bilijar i sve njegove discipline.

„Karambol je danas ljudima manje interesantan, više ove druge discipline u kojima lopta upada u rupe, gdje je igra dinamičnija. Sada pored mog bilijar kluba „Nik“ u Nikšiću ima još jedan. Počeli su momci da dolaze i zato pokušavamo omladini da primaknemo ovaj sport. Nije to onaj bilijar iz američkih filmova, pivo na stolu boca po glavi i kocka. Idemo korak po korak da napravimo pravi sportski duh, da krenu putovanja, druženja. Mislim da je teško opisati tu draž bilijara. Možda taj udarac i osjećaj ubacivanja kugle, da čovjek u glavi osmisli te neke „uglove“, svaki udarac je u bilijaru drugačiji, kugla nikad neće stati na isto mjesto, svaki dan učiš nešto novo“, zaključuje Stevan. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičarka džudo kluba Straševina Andrijana Šutović osvojila je bronzanu medalju na Evropskom kupu za kadete (U18) koji je održan u Berlinu.
Na takmičenjima Gorski Kup na Kopaoniku i Dardania Kup na Ski centru Arxena Dunja Kovačević, članica reprezentacije i takmičarka Ski kluba "Pobjednik", osvojila je zlatnu medalju u slalomu i dvije bronzane u slalomu i veleslalomu u kategoriji U16.