Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zavirite u prvu bolderanu u Crnoj Gori

5cb8d4a561199ab8af6e50ad7f09fbe2
Miloš Zvicer
  • Autor onogost.me
  • 03.10.2017. u 09:02

Crna Gora dobila je prvu bolderanu ove godine - tačnije članovi Planinarsko smučarskog društva Javorak u Nikšiću već osam mjeseci upoznavaju sugrađane sa novom granom penjanja - bolderingom, koja će se 2020. u Tokiju naći na programu Olimpijskih igara.

Bolderana u Nikšiću urađena je po svim najsavremenijim standardima i sigurnosnim mjernama.

A koliko su Nikšićani zainteresovani za ovu vrstu sportskog penjanja, ali i kako teku pripreme za svjetsko takmičenje, budući da je boldering uvršten kao olimpijski sport, samo su neka od pitanja na koja je za portal Antena M odgovorio Miloš Zvicer, član PSD Javorak.

“S obzirom na to da je sportsko penjanje relativno mlad sport imamo priličan broj interesenata za boldering. On je osnova sportskog penjanja koje morate baš dobro savladati ako želite da napredujete kako bi prešli na alpinizam”, kaže Zvicer.

Boldering treba tek da doživi svoju svjetsku ekspanziju. Iako je zastupuljen u svim inostranim zemljama, teško je precizirati gdje ga ima najviše. Za sada ne postoji “eldorado” za boldering, ali ističe se nekoliko penjališta: Bishop – Kalifornija USA, Fontainebleau – Francuska, Ticino- Švajcarska, Rocklands – Južna Afrika, Squamish – Kanada.

Zvicer ističe i da postoje velike šanse da boldering zaživi kod nas, jer, kako kaže naš narod je kao Bogom dat za bavljenje ovim sportom.

Imamo, smatra Zvicer, izvanredne fizičke predispozicije.

Za sada u Crnoj Gori imamo nekoliko mladih i jako talentovanih penjača za koje se Zviver nada da će ispuniti olimpijsku normu i predstaviti Crnu Goru na sljedećim OI.

“Pripreme idu po planu i nadamo se da će do kraja sve biti kako treba”, vjeruje Zvicer.

Boldering je spoj vještina pa tek onda snage, napominje Zvicer i poručuje da starosna granica za bavljenje ovim sportom ne postoji.

“Dok je god čovjek mlad duhom, mlad je i tijelom .Ljudi koji dolaze kod nas su itekako u formi “, ohrabruje Zvicer sve one koji su željni adrenalina i nečeg novog:

“Boldering, generalno sportsko penjanje je jako zarazan sport , zato ni slučajno nemojte početi da se bavite njime, nikada nećete moći da ga napustite”, zaključuje Zvicer.

 

Izvor: Antena M

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Golbal klub Nikšić sa maksimalnim učinkom, kao prvoplasirani u B grupi, izborio je plasman u finale kvalifikacionog turnira u Berlinu i nastup na finalnom turniru Lige šampiona.