Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Sutjeska: Savićević vodi “fudbalski rat” protiv našeg kluba

FK Sutjeska
  • Autor onogost.me
  • 20.09.2023. u 15:59
Upravni odbor FK Sutjeska saopštio je da su suočeni sa očiglednom opstrukcijom Sudijske organizacije FSCG koja je kulminirala u duelu sa FK Dečić, zbog čega je klub u saopštenju za javnost odlučio da skrene pažnju crnogorskoj fudbalskoj javnosti na situaciju u kojoj se nalazi od početka ove sezone, a posebno u poslednjih pet kola.

U saopštenju za javnost navode da Fudbalski savez Crne Gore (FSCG) i Dejan Savićević vode “fudbalski rat” protiv njihovog kluba, a koji se, kažu, putem tendencioznog suđenja, sprovodi od meča sa FK Arsenal u 3. kolu Meridian Bet Prve lige, preko duela sa ekipom FK Budućnost (5. kolo) te ovim poslednjim primjerima iz duela sa FK Dečić.

Oni su kazali i da će tažiti izuzeće sudije Miloša Boškovića zbog, kako navode, propusta na utakmici protiv ekipe FK Dečić.

Disciplinska komisija FSCG suspendovala je trenera Sutjeske Vladimira Jankovića naredna tri meča i kaznila ga sa 1.000 eura zbog vrijeđanja sudija na utakmici sa Dečićem. 

Sutjeska je u utakmici protiv Dečića slavila 4:0.

Saopštenje Upravnog odbora FK Sutjeska prenosimo integralno:

„Sigurno je neobično da, nakon derbi utakmice koju tako ubjedljivo riješite u svoju korist, imate prigovor na suđenje, ali način na koji je dijelio pravdu glavni sudija meča FK Dečić – FK Sutjeska, Miloš Bošković, predstavlja eklatantan primjer neprofesionalizma. Tačnije, pomenuti arbitar je u derbiju 8. kola Meridianbet 1. CFL dijelio nepravdu, donoseći odluke direktno na štetu našeg kluba.

Cijela fudbalska javnost bila je u prilici da, tokom prenosa ove utakmice, vidi da je Bošković makar u četiri očigledne situacije donio odluke na štetu našeg kluba:

– nedosuđen jedanaesterac nakon starta golmana FK Dečić nad našim napadačem Milanom Mirosavljevim

– dosuđena nedozvoljena pozicija od strane Milana Mirosavljeva iako je naš napadač bio u očigledno regularnoj poziciji prilikom ispucavanja lopte.

– nesankcionisanje protivničkog igrača (Draška Božovića) prilikom očiglednog udaranja bez lopte našeg igrača Đorđa Šaletića.

– isključenje iz igre zbog prigovora našeg trenera Vladimira Jankovića a na asistenciju četvrtog sudije Cvijovića iako gospodin Janković u komunikaciji sudiji Boškoviću nije uputio nijednu uvredljivu riječ.

Dakle, zbog pomenutih propusta na utakmici 8. kola Meridianbet 1. CFL protiv ekipe FK Dečić, FK Sutjeska traži izuzeće sudije Miloša Boškovića sa svih utakmica koje naš klub igra ove sezone.

Smatramo, i sigurni smo u ovo, da je sudija Bošković sve ove odluke donio namjerno, da bi napravio direktnu štetu FK Sutjeska. Rezultatski u duelu sa FK Dečić nije uspio, zbog očigledne dominacije našeg tima. Ali kad već nije mogao tako, onda je pribjegao drugoj strategiji – sankcionisao je kartonima sve moguće i nemoguće, kako bi u daljem toku sezone FK Sutjeska bila kadrovski hendikepirana. A da je tako, potvrda je više odluka Disciplinske komisije FSCG  koja je našem treneru Vladimiru Jankoviću izrekla drakonsku kaznu od tri utakmice zabrane vođenja ekipe. I gle čuda, baš u trenutku kada te tri utakmice FK Sutjeska igra na svom terenu, protiv FK Rudar, FK Jezero i FK Mornar.

Naravno, ovo je očigledno sinhronizovana akcija koja je još ranije režirana od strane Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) kojim sve manje uspješno rukovodi Dejan Savićević. Sada smo ubijeđeni u to, jer poslednja “epizoda” iz duela sa Dečićem, samo je nastavak možemo slobodno reći “fudbalskog rata” koji je Savićević počeo da vodi protiv našeg kluba, a koji se, putem tendencioznog suđenja, sprovodi od meča sa FK Arsenal u 3. kolu Meridian Bet Prve lige, preko duela sa ekipom FK Budućnost (5. kolo) te ovim poslednjim primjerima iz duela sa FK Dečić.

U tom, sada već otvorenom ratu sa njegove strane, učešće uzimaju činioci iz Sudijske organizacije i Disciplinske komisije koji, očigledno po nalogu “sa vrha” neprimjereno sankcionišu naše igrače u svim kategorijama i takmičenjima (primjer isključenja igrača našeg omladinskog tima u duelu sa FK Kom) kao i naše najvjernije navijače Vojvode koje na sve načine pokušavaju izopštiti sa utakmica FK Sutjeska.

Očigledno je Savićević posebno revoltiran skandiranjem na njegov račun ali, možda bi bolje bilo da se zapita zbog čega takva fudbalska veličina već više godina ne smije da dođe na utakmice dva najveća crnogorska kluba (FK Sutjeska i FK Budućnost), a danas su mu kapije stadiona zatvorene, osim u Nikšiću i Podgorici, još i u Pljevljima, Petrovcu, Tivtu. Dakle, duž cijele Crne Gore, od sjevera do juga, “genijalac” sa fudbalskog terena svojim djelovanjem kao predsjednik FSCG uspio je da zatvori vrata, da bude nepoželjan na utakmicama, da tako veliko igračko ime, vođen sujetom, tvrdoglavošću i neznanjem, potpuno unizi kod većine. Umjesto da ga, zbog svega što je kao igrač postigao, cijela Crna Gora slavi, na rukama u stadione unosi…

No, to je lična stvar i izbor Dejana Savićevića. Ali, s obzirom da očigledne frustracije predsjednik FSCG prenosi na FK Sutjeska i, preko poslušnika iz pomenutih organizacija, direktno pokušava da nam onemogući poštenu borbu u fudbalskom šampionatu Crne Gore isključivo na terenu i viteški, mi smo u obavezi da na ovaj način reagujemo i obavijestimo crnogorsku javnost, a prije svega u cilju zaštite potpune regularnosti takmičenja, naših igrača i stručnog štaba kao i navijača, vjernih Vojvoda.

Predsjedniku Savićeviću poručujemo da smo u obavezi, zbog istorije i tradicije FK Sutjeska i grada Nikšića, da isključivo fer i sportski zaštitimo svakog pojedinca koji je na bilo koji način vezan za naš klub, od pjetlića do seniorskog tima, preko svih zaposlenih u bilo kom sektoru, do svakog od naših brojnih navijača. Na tom putu sigurno nećemo pokleknuti.

Isto tako, s obzirom da smo najbolji crnogorski klub, iz gospodskog i slobodarskog Nikšića, spremni smo da se “žrtvujemo” i nahranimo očigledno sujetom ispražnjenu dušu predsjednika FSCG – ukoliko će ga to zadovoljiti, ili je njegova skrivena želja, spremni smo da džentlmenski istupimo iz svih takmičenja samo da bi “genijalac” bio zadovoljan. Jer, za nas je Sutjeska iznad svih.“

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    U najvećem derbiju crnogorskog fudbala, Sutjeska i Budućnost pod Goricom remizirali su rezultatom 2:2.
    Najbolji crnogorski šahisti bore se od danas se do 4. maja u Herceg Novom za trofeje u Premijer, Prvoj, Ženskoj i Pionirskoj ligi Crne Gore, saopšteno je iz Šahovskog saveza.
    U okviru 32. kola Meridjanbet Prve crnogorske lige igra se derbi u Podgorici, gdje će Sutjeska gostovati Budućnosti.