Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Svi spremni da čestitamo, ali dobar rezultat mora biti podržan”

COK
  • Autor onogost.me
  • 01.01.2023. u 11:15
Sportu se poklanja malo pažnje, a uvijek na pravi način vrati uloženi novac, kazao je, u razgovoru za Portal RTCG, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Dušan Simonović.

Simonović je ocijenio da je godina za nama bila uspješna za crnogorski sport. Osvojen je značajan broj medalja na velikim takmičenja. Izdvajaju se medalje sa šampionata Evrope – srebro atletičarke Marije Vuković u skoku u vis, bronza rukometašica, srebro i bronza bokserki Bojane Gojković i Tamare Radunović.

“I pored ovoga, imali smo niz dobrih rezultata u neolimpijskim sportovima, svjetske i evropske šampione, a ono što bih posebno istakao je da smo u mlađim kategorijama imali dobrih rezultata na svim velikim takmičenjima, što daje nadu i sigurnost za dobre rezultate u budućnosti”, ističe predsjednik COK-a.

Međutim, kako je dodao, 2023. nije najbolje počela zbog nervoze oko raspodjele novca i manjaka sredstava za sport.

“Kasnije se intervenisalo i iz državnog budžeta pomoglo, pa je početno nerazumijevanje prevaziđeno a sportisti na najbolji mogući način reagovali i vratili sjajnimm rezultatima”, rekoa je Simonović.

Pariz će 2024. godine po treći put biti domaćin Ljetnjih olimpijskih igara, a pripreme COK-a su uveliko u toku.

“Zbog pomjeranja termina Igara u Tokiju, ovaj olimpijski ciklus je skraćen i svakako da je to nedovoljno vremena za kvalitetne pripreme. Nadam se da ćemo u Parizu imati očekivan broj učesnika. Pored vaterpolista, rukometašica, Marija, Danke, Furtule, koji su nas navikli na olimpijske nastupe, očekujem predstavnike u nekim sportovima koji su bili manje zastupljeni ili nisu bili zastupljeni uopšte, prije svega mislim na boks i tekvando”, kazao je Simonović.

“Sportu ukupno potrebno 25 miliona eura, država ulaže oko četiri”

Predsjednik COK-a ističe da sport mnogo više donosi prihodnoj strani budžeta nego što se u njega ulaže.

“Po nekim našim procjenama sport donese oko 100 miliona eura crnogorskom budžetu a sportu se vratilo oko četiri miliona. Cijenimo da je sportu potrebno oko 25 miliona eura, da toliko sport potroši tokom godine snalazeći se na razne načine, što donacijama iz inostranstva, nešto sponzorskim ugovorima, prikupljanjem članarina, donacijama iz budžeta”, navodi Simonović.

Sport je, kako je naglasio, nešto što je neophodno, dio kulture jednog naroda i preko čega se najbolje predstavimo u svijetu.

“Čini mi se da se sportu malo pažnje poklanja, treba ga sistemski podržati na pravi način. Kao mala zemlja teško da imamo mogućnost da to nađemo kod sponzora i donatora. Jednostavno, ograničen je sponzorski kolač u Crnoj Gori”, kazao je Simonović.

Smatra da treba pomoći i zakonskim rješenjima kako bi se olakšao protok novca prema sportu.

“Sport to uvijek vrati na pravi način. Čini da se dobro osjećamo, sport je svojevrsni ventil za opuštanje nagomilane negativne energije koja postoji u svakom društvu”, naglasio je naš sagovornik.

“Poslanici gluvi na amandmane na Budžet”

COK je svim poslaničkim klubovima u Crnoj Gori uputio prijedlog amandmana na Zakon o budžetu za 2023. godinu, ali nisu dobili povratnu informaciju.

“Razgovarali smo sa svim relevantnim činiocima koji bi mogli pomoći, od svih dobili obećanja i razumijevanje. To i nije neko novo zahvatanje sredstava iz Budžeta, nego vraćanje sportu milion eura koji su ranijim odlukama oduzeti sportu. Lakše bi i Ministarstvu sporta bilo da raspodijeli sredstva, jer sve više zahtjeva i troškova”.

Amandman je tehnički pripremljen i samo ga treba staviti u skupštinsku proceduru.

“Ako to ne žele, govore o odnos prema sportu. Svi smo spremni da čestitamo i obradujemo se rezultatu, ali taj rezultat mora biti podržan da bi došli do njega. Ne može se čekati da se napravi rezultat pa da se onda nešto uradi, potrebno je podsticati mlade ljude i stvoriti im uslove kako bi napravili dobar rezultat”, poručio je Simonović.

“Čuvali sport od uticaja politike”

Teško je u maloj sredini, a naročito u Crnoj Gori odvojiti nešto od politike, pa tako i sport, kaže Simonović.

“U Crnoj Gori je sve politka. Treba se okrenutim nekim drugim, životnijim stvarima, iako se politka uplela u sve pore naših života”, rekao je on i poručio da su se u COK-u čuvali koliko mogli.

“To nam je obaveza po povelji Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), da budemo zaštićeno od političkih, rasnih, nacionalnih i svakih drugih uticaja. Nije da nije bilo pokušaja, ali smo uvijek uspijevali da taj naš dio držimo van politike. Tako ćemo raditi i ubuduće. Politka je potrebna sporta, a i sportisti politika, ali treba zadržati razumnu distancu”, zaključio je Simonović.

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci