Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Dvaput više noćenja u Plužinama nego lani

Park prirode Piva
 • Autor onogost.me
 • 19.10.2023. u 13:33
Dok je broj gostiju koji su tokom ljetnje turističke sezone posjetili Park prirode (PP) “Piva” u opštini Plužine na nivou prošlogodišnjeg, broj ostvarenih noćenja je duplo veći u odnosu na godinu ranije.

To je “Vijestima” kazao direktor Parka prirode Nikola Cicmil

“Do 1. oktobra PP ‘Piva” je posjetilo oko 19.400 ljudi, od čega je najveći broj evidentiran na Šćepan Polju na raftingu, 15.600 posjetilaca. S druge strane, do 1. septembra je na teritoriji opštine Plužine evidentirano 11.700 noćenja, što je oko 50 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. U odnosu na 2019. godinu, ove godine smo ostvarili 17 odsto više noćenja, po dostupnim statističkim podacima”, kazao je Cicmil.

Iako se možda, kako navodi, većina turističkih radnika koji se bave izdavanjem smještaja neće složiti sa tim podatkom, podsjeća da je u prethodne četiri godine došlo do značajnog rasta broja smještajnih jedinica, tako da je taj podatak relevantan.

“Međutim, i dalje se određeni broj noćenja odvija u sivoj zoni, kod neregistrovanih izdavaoca smještaja, ali i određeni broj registrovanih izdavaoca smještaja ne evidentira noćenja turista kako bi izbjegli obavezu plaćanja boravišne takse. U narednom periodu, preventivnim djelovanjem, nastojaćemo da upoznamo izdavaoce smještaja sa njihovom zakonskom obavezom registracije smještaja, ali i evidentiranja noćenja. Isto tako, insistiraćemo da se unaprijedi inspekcijski nadzor u navedenoj oblasti”, kazao je Cicmil.

Ljetnjom turističkom sezonom su, kako je kazao, zadovoljni, uprkos lošim vremenskim prilikama koje su obilježile predsezonu ali i cijeli jun. Ukoliko se nastave povoljne vremenske prilike, očekuju i da rezultati postsezone budu dobri.

Što se tiče strukture gostiju, prema riječima direktora PP “Piva”, ona je raznolika, mada najveći broj njih čine stranci iz Zapadne Evrope, Rusije, Ukrajine i Izraela.

“Posljednjih godina je sve veći broj domaćih gostiju. Do pojave korone preko 80 odsto gostiju bili su iz inostranstva, međutim sve se veći broj domaćih gostiju okreće opštini Plužine i Parku prirode”, tvrdi Cicmil.

PP “Piva” značajna sredstva izdvaja za poboljšanje turističke infrastrukture i signalizacije, kako na teritoriji Parka prirode, tako i na području čitave opštine.

“Proteklih dana, u saradnji sa Elektroprivredom, koja je obezbijedila dio materijala, izvršena je rekonstrukcija žičanog mosta na rijeci Pivi, čime je unaprijeđena bezbjednost turista koji posjećuju ovu atrakciju. Takođe su putni pravci obilježeni, a planinarske staze markirane”, istakao je Cicmil.

Organizovana je i tradicionalna akcija čišćenja rijeke Tare koja je, zahvaljujući zaposlenima u Parku, kao i pripadnicima Službe zaštite i spašavanja iz Plužina, roniocima Zoranu Radoviću i Nikoli Ognjenoviću, zaposlenima u firmi RC Kanjon Montenegro, lakša za oko 25 manjih i većih kamionskih guma.

“Aktivnosti do kraja godine su usmjerenje na markiranje novih staza, uspostavljanje saradnje sa turističkim organizacijama iz države i inostranstva, pisanje i implementaciju projekata”, najavio je Cicmil.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je juče predmet povodom nedavne izjave predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, da će “s onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima” - saznaju nezvanično “Vijesti”.
  Od premijera Milojka Spajića i predstavnika više partija brojne reakcije na govor predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića. On je, kako prenose mediji, prilikom obilježavanja 166 godina od bitke na Grahovcu, kazao da će sa onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima.