Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Tehnopolisova donacija za praktičnu robotiku

Tehnopolis
 • Autor onogost.me
 • 09.02.2024. u 18:15
Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis donirao je robotsku edukativnu jedinicu Srednjoj stručnoj školi u Nikšiću, u sklopu aktivnosti realizovanih kroz projekat Beyond.

Robotska edukativna jedinica će od danas biti na raspolaganju profesorima i učenicima srednjih stručnih škola iz Nikšića, koji će zahvaljujući njoj po prvi put imati priliku da praktično primijene naučene koncepte o robotici.

Prema riječima Milisava Kosovića, direktora JU Srednje stručne škole, rad sa robotskom rukom otvara vrata za različite karijere koje su visoko tražene u današnjem tehnološki naprednom društvu.

"Ova tehnološka inovacija nije samo impresivan komad opreme već predstavlja ključnu investiciju u budućnost naših učenika i njihovu pripremu za moderno duštvo koje sve više zavisi od tehnologije", rekao je on povodom donacije.

Kroz rad sa robotskom rukom učenici će imati priliku da povežu znanje iz razičitih predmeta, kao što su matematika, fizika, informatika i elektrotehnika, što če ih podstaći da razmišljaju holistički i primjenjuju strečena znanja na realne probleme, te da imaju prednost pri upisu na visokoškolske institucije.

Izvršni direktor IPC Tehnopolis, Đorđije Malović osvrnuo se na dosadašnju uspješnu saradnju ove dvije institucije navodeći opremanje kabineta za robotiku i mehaniku krajem 2022. godine i pomoć u da škola bude domaćin Balkan junior takmičenja iz mehatronike i obećao da će saradnja biti nastavljena.

"Očekujemo da ćemo tek da sarađujemo i unapređujemo kapacitete i škole i samog Tehnopolisa. Zahvalio bih se na prilici da pronađemo nekoga ko sve što radi, radi revnosno, sa toliko entuzijazma, da uvijek kada nešto ovako doniramo možemo da se time bez imalo straha i pohvalimo i to se svi trudimo da radimo. Gdje god imamo priliku, ovu školu navodimo kao primjer“, istakao je Malović.

Donaciji je prethodila obuka za profesore organizovana u prostorijama IPC Tehnopolis, na kojoj su stekli osnovna znanja i vještine za upravljenje robotskom rukom.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta Beyond – „Kreiranje podsticajnog poslovnog okruženja za zapošljavanje mladih u prekograničnom području Republike Srbije i Crne Gore“, koji se realizuje kroz IPA Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020 koji sufinansira Evropska unija. Pored Tehnopolis, partneri na projektu su Unija poslodavaca Crne Gore i Regionalna razvojna agencija sa Zlatibora.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Nacionalna turistička organizacija (NTO) raspisala je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobijanje novčane podrške za unapređenje organizovanih avionskih dolazaka putem zajedničke marketing kampanje sa turoperatorima za ovu i narednu godinu u okviru koga je opredijeljeno 510 hiljada eura. Od ukupne sume 200 hiljada je za ovu, a 310 hiljada za narednu godinu.
  Tenderima i nepotrebnom administrativnom precedurom samo se gubi vrijeme u borbi protiv bolesti potkornjaka u šumama na području plavske, kao i drugih crnogorskih opština, pa je potrebno hitno uključivanje države sa svim njenim kapacitetima.