Mladi guslar opjevao pleme

viber_image_2022-01-05_19-39-00-776
Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 09.01.2022. u 07:32

Gusle preko krila i povlačenje gudala preko žica – slika, doduše rijetka, u porodici Krivokapić postala je svakodnevna kada je dvanaestogodišnji Nikola pokazao interesovanje za ovaj narodni instrument.

Tinejdžerski period pamti po tome što se najviše „družio“ sa guslama. Tehnike guslanja i pjevanja učio je sam, želeći da jednog dana postane poznati narodni guslar.

Prve gusle, od kojih je sve i počelo, dobio je od đeda, sa majčine strane i danas mu, kaže, jednako znače i „zaslužne su za ono što je do sada stvorio“.

A danas ovaj mladi samouki nikšićki guslar ima snimljene tri pjesme – autorsku pod nazivom „Košare“, „Katunska Nahija”, autora Radovana Vujovića i tek objavljena „Cuce“, koju prati spot.

„Pjesma “Cuce” je moja treća pjesma, ujedno i moj treći izdati CD. Ja sam autor stihova i u njima sam opisao svoje pleme i njegove istaknute junake kroz našu slavnu istoriju… Pjesma je nastala jednostavno mojom željom i stalnim razmišljanjem o svom plemenu i o tome kakvi su nam bili preci, i da oni kao takvi zaslužuju da budu opjevani. Spot je takođe moja ideja, koja ima za cilj privlačenje što više mlađe polulacije guslama,da bi se one održale i živjele vječno, jer to i zaslužuju“, kaže mladi guslar i maturant Prve srednje stručne škole, Nikola Krivokapić.

 

 

Među guslarima izdvaja Branka Perovića i Stevana Miša Popovića.

Priznaje da se danas možemo pohvaliti da raste interesovanje za tradiciju među omladinom.

Dokaz su i škole gusala u Podgorici i Nikšiću koje su, kaže, doprinijele širenju tradicionalnih vrijednosti na mlađe generacije.

„Naravno tu ne treba stati, naše stare običaje treba širiti još više i promovisati ih na što bolji način da bi privukli mlade, a to je najbitnije jer na njima ostaje svijet“, podsjeća Nikola.

Shvativši da je ovo zadatak svih, običaje i pjesme od zaborava, Nikola zajedno sa prijateljima, planira da čuva na YouTube kanalu „Tradicionalna Crna Gora“.

Priča o promovisanju pravih vrijednosti, kulture i običaja stare Crne Gore, upakovana u video formatu, na Internetu, obećavaju tek treba da zaživi.

„Ovim, da kažem projektom, planiramo da pokažemo mladima i da ih usmjerimo na prave vrijednosti, vrijednosti kakve su poznavali njihovi preci“.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci