„Ne bilo rocka“: Dokazati da rok muzika u Nikšiću živi

59698083_294417204792729_5542191606523756544_n
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 09.05.2019. u 06:37

Želja da jednog dana javno nastupe sa svojim rok bendom, za šestoro gimnazijalaca uskoro bi trebalo da se ostvari. Iako različitih generacija, ljubitelji ovog zvuka okupili su se pod nazivom „Ne bilo rocka“. Danas ovaj šesterac se vrijedno priprema za takmičenje gimnazijskih bendova "Danilovgradation", koje će biti održano sjutra na platou pored rijeke Zete.

U početku su bili samo školski poznanici koji su se sretali na hodnicima Gimnazije „Stojan Cerović“, da bi kasnije izlasci po mjestima gdje se pušta rok muzika, spojila šestoro mladih rokera. Iako su oduvijek maštali o svom rok bendu Maša, Mia, Dimitrije, Ilija, Ognjen i Nikola  naišli su na puno prepreka, sve dok se nije desila prva proba.

„Poznajemo se nekih tri, četiri godine i pronašli smo se najprije samo kao školski poznanici, a zatim je rok muzika učinila svoje. Ideja za bend je došla sasvim slučajno. Kao i većina buntovnika, oduvijek smo maštali o svom bendu, ali uvijek se nalazila neka prepreka koja nam nije dozvoljavala. Konačno, nakon mnogo utrošenih sati razgovora, desila se ta prva proba koja nas je ubijedila da se sve može postići uz dovoljno uloženog truda“, priča za portal Onogošt gitarista  benda Nikola Đukić.

Pored Nikole sastav benda čine Maša Šegrt – violina/vokal, Mia Raičević – klavijatura, Dimitrije Vlahović – električna gitara, Ognjen Šamšal – bubnjevi i Balša Pavićević – bas gitara.

Naziv benda „Ne bilo rocka“ Nikola objašnjava kao ironičnu metaforu koja upućuje na odumiranje jednog značajnog muzičkog pravca.

 „Od svog nastanka taj muzički pravac nije doživljavao manju slušanost nego što je to danas. Nekada izuzetno poštovani tekstovi, danas su zamijenjeni pogledom na svijet lica iz rijalitija“, izjavio je on.

Sa žaljenjem je konstatovao da je danas „rokerski“ ugled skrozan, ne samo kod nas nego i u svijetu. Kako je ispričao, većina se vodi izmišljenim predrasudama kako svi rokeri moraju biti narkomani ili pijanice, što prema njegovom mišljenu, to nije nimalo tačno.

„Uzmimo za primjer Nikšić, koji je oduvijek simbol dobre muzike i poznat po brojnim manifestacijama – kako je došlo do toga da se ti ljudi osjete ugroženim i povuku u tihe kutke lokala gdje se okupljaju istomišljenici“, pita se on.

Na takmičenju svih deset bendova nastupiće sa tri kompozicije od kojih je jedna autorska, a dvije već poznate kompozicije, na našem i nekom stranom jeziku. Nikola objašnjava da je autorska pjesma već odavno gotova. Tekst i muziku radili su članovi benda, ali nije želio da nam otkrije o čemu je riječ. Pored autorske nastupiće sa jednom domaćom rok baladom, dok će druga biti na engleskom jeziku malo bržeg ritma.

Probe za takmičenje počele su početkom marta, međutim, iako vrijedno vježbaju, Nikola ističe da je težak je zadatak probiti se pored bendova koji se bave muzikom duže od njih.

„Ulažemo mnogo truda kako bi se naši snovi ostvarili, a možda ovo takmičenje postane glavno skretanje do puta “poznatih”. Ovo će biti naš prvi javni nastup. Ovim putem pozivamo sve zainteresovane, prvenstveno iz našeg Nikšića, da budu uz nas“, rekao je on.

Prvonagrađeni bend će imati priliku da u studiju snimi svoju pjesmu, ali ističu da ne razmišljaju o pobjedi.

„Osnovali smo bend jer to nas čini srećnima. Svakako da bi ta pobjeda mnogo značila, ali je bitnije, što i jeste naš cilj, da dokažemo da rok muzika u Nikšiću još uvijek nije umrla. Želimo sreću ostalim bendovima koji učestvuju. Najbitnije je da se dobro provedemo“, kazao je Nikola za kraj razgovora sa nama.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Završila je Nižu muzičku školu – odsjek klavir, osvojila desetine zlatnih medalja na takmičenjima u modernim plesovima, ali ju je želja za novom avanturom iz svijeta muzike odvela u oblast modelinga i odmah se to ispostavilo kao pun pogodak.
Festival Lake fest održaće se ove godine od 4. do 6. avgusta na obali nikšićkog jezera Krupac.