Nikšićanka na najvećem modnom događaju u Parizu: Predstavila kolekciju “Convergence”

Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 07.03.2023. u 08:37
Federacija visoke mode u Parizu pogledavši portfolio Aleksandre Džaković dala je odobrenje da učestvuje na najvećem modnom događaju u Parizu. Dizajnerka iz Nikšića, koja stoji iza modne linije “AKKA”, predstavila se tokom vikenda na Paris Fashion Week-u.

“Kad sam dobila informaciju da su, među kritičarima, Tom Ford i Yves Saint Laurent pozitivno ocijenili prijavu, bila je to zaista radosna vijest, iako ni u tom trenutku nijesam razmišljala da ću prihvatiti poziv. Revije su za mene poprilično iscrpljujući vidovi prezentacije”, kaže za Onogošt Džaković.

Pariškoj modnoj publici prestavila je najnoviju kolekciju “Convergence”.

““Convergence” je nova kolekcija nastala kao evolucija prethodnog rada, uglavnom inspirisana lokalnom kulturnom baštinom i njenom jedinstvenom estetikom.  Svi komadi su napravljeni od jednog materijala – vunenog filca u crnoj i bijeloj boji, uz upotrebu 3D štampanih biorazgradivih dugmadi.  Crno i bijelo simboliziraju suprotnosti – jedno reflektira, drugo upija.  Konvergencija znači ravnotežu, susret u jednoj tački, integraciju suprotnosti. Krojevi su digitalni, tako da je kompletna kolekcija laserski rezana i šavovi se sklapaju ručno, bez upotrebe šivaće mašine”, ističe Džaković.

Za samo dvije godine bavljenja dizajnom odjeće, 32-godišnja dizajnerka kaže da je ovo za nju, veliki i dovoljan uspjeh.

“Dragocjeno je iskustvo, u smilslu boljeg poznavanja funkcionisanja modne industrije i svih njenih prednosti i mana. Meni je bilo važno pozicioniranje na globalnoj sceni, a sudeći po reakcijama publike, bilo je zaodovoljavajuće”, prenosi utiske dizajnerka.

Interesovanje za modu traje od sedme godine. U osnovnoj školi bila je odlučna da ću studirati modni dizajn, ali se u gimnaziji predomislila i nakon srednje škole upisala arhitekturu.

“Dizajn odjeće je sve vrijeme ostao moje veliko interesovanje. Učestvovala sam prošle godine na Fashion's Finest reviji u Londonu, u toku trajanja Londonske Nedjelje Mode. U Porto Montenegru je 2021. godine održana revija održive mode, zajedno sa holandskim prvijencem održive mode, Ronaldom Van Der Kempom”, ističe Džaković, koja se bavi i arhitekturom i zaštitom kulturne baštine.

Magistrirala je na Anhalt i Humboldt Univerzitetu u Berlinu i Dessau, kao prva generacija nakon 70 godina od Bauhaus škole za arhitekturu i dizajn, baveći se dekadencijom arhitektonskog obrazovanja danas.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Završila je Nižu muzičku školu – odsjek klavir, osvojila desetine zlatnih medalja na takmičenjima u modernim plesovima, ali ju je želja za novom avanturom iz svijeta muzike odvela u oblast modelinga i odmah se to ispostavilo kao pun pogodak.
  Ukupan broj stanovništva koje se selilo unutar Crne Gore u 2022. godini iznosi 6. 960. To pokazuju zvanični podaci Monstata o unutrašnjim migracijama.