Podroom: Muzika nas veže, nije to samo drndanje gitara i lupanje bubnjeva

page_nova
  • Autor onogost.me
  • 22.09.2015. u 14:01

Od novembra 2013. godine Nikšić ima novi bend u svojoj muzičkoj porodici, Podroom. Trenutnu postavu čine Vidak Samardžić (bass gitara\vokal), Nikola Peković (ritam gitara), Dušan Danilović (solo gitara ), Filip Blagojević (bubnjevi).

Za onogost.me o bendu, pjesmama, muzici u Nikšiću, planovima govori bubnjar benda Filip Blagojević.

Snimili ste 3 autorske pjesme koje slušaoci imaju priliku da čuju na vašem youtube kanalu. Običnom slučaocu nije lako da ocjeni vaš muzički stil. Kako ga objašnjavate?

Običnom nije, ali neobičnom jeste. Naš žanr je hardcore punk. Međutim, prožimaju se elementi ska muzike kao i ,,tvrđi” zvuk blizak metalu. Uglavnom, dok stvaramo ne pravimo veliku razliku niti se ograničavamo, sve dok muzika koja prati naše tekstove zvuči onako kako mi mislimo da treba ,to je to .

Koliko publika u Nikšiću , i Crnoj Gori generalno , ima sluha za ono što svirate?

Rijetko kad nam se desilo da siđemo totalno razočarani sa bine, što ne znači da nije bilo takvih trenutaka. ,,Imati sluha za to što sviramo” je širok pojam, mi bismo iskreno voljeli da naša publika (mahom omladina) obrati pažnju na naše tekstove i poruke, a ne na samu muzičku predstavu . Nadam se da će i to doći vremenom , bitno je da je publika tu.

Kako vidite uslove u kojima rade i stvaraju, kako vi, tako i ostali bendovi u Nikšiću?

Što se nas lično tiče, uslovi su svedeni na minimum potreban za rad, koji je nama dovoljan da se osjećamo ispunjeno dok stvaramo. Potrebno je dosta truda i popularno rečeno ,,cimanja” da bi se stvorili uslovi za sviranje. Drugi bendovi, većina je u istoj situaciji, kao i mi, okolnosti ne rade za nas, ali ko hoće nađe način .

Na pjesmi 1.3.1.2. sarađivali ste sa Tobom iz PPG. Koliko vam znači saradnja koja postoji među nikšićkim bendovima?

Saradnja je jedna od najbitnijih stvari jer smo silom prilika svi u toj poziciji da moramo da pokažemo ljudima da postojimo, da nešto radimo. Tako da bi bilo apsolutno uzaludno dijeliti se na bilo koji način, što sa nikšićkim bendovima nije slučaj. Saradnja i međusobno pomaganje su tu i nama je to uvijek značilo.

Pored velikog broja klubskih svirki, do sada ste svirali i na dva nikšićka festa, Bedem i Lake. Kakve utiske nosite sa „festvalske bine”?

Da ,imali smo čast da prošle godine otvorimo Bedem Fest kao i Lake Fest ove godine .
Utisci su fantastični, prvo zbog toga što su to iskustva više za nas, što zbog same čari festivala, što zbog fenomenalnog osjećaja koji nosi dobar zvuk i naravno zbog toga što su to festivali našeg grada koji je godinama unazad centar alternativne muzike u Crnoj Gori .

U pjesmi “Protiv ovog života“ napisali ste da je “borba ćutanje”.  Zašto to mislite? Da li je to jedini odgovor mladog čovjeka na trenutno stanje u sistemu i državi?

Naravno da nije jedini odgovor mladog čovjeka na trenutno stanje u sistemu i državi i nikako ne bi smio biti. Mnogi su pjesmu doživjeli kao svojevrsnu destruktivnost mladog čovjeka dok je vrlo mali broj ljudi  iz samog teksta izvukao onu pozitivniju stranu, a to je skretanje pažnje na ,,borbu ” koju po meni ne bismo smjeli da zanemarimo, jer dok god ćutimo stanje u sistemu i državi će ostati isto.

Saradnju sa kojim bendom (bendovima) bi posebno istakli?

Posebno bi istakli saradnju sa nikšićkim bendom PPG (Pojedine Ptice Grabljivice) kao i starijim kolegama  iz bendova Punkreas i Gomila Nesklada.

Iako je Nikšić prepoznat po velikom broju bendova, koliko je teško baviti se alternativom na crnogorskoj sceni?

Teško je iz više razloga. Koliko god da u zadnjih nekoliko godina ima sve više publike koja cijeni rad bendova veliki problem su mjesta za sviranje. Ne manjka svirki po lokalima i festivalima ali iskren da budem ljubomoran sam na ljude iz regiona. Recimo, gradovi koji Nikšiću mogu pozavidjeti na sceni, svoju alternativu drže kao malo vode na dlanu, a to čine otvaranjem omladinskih centara i prostora za svirke Rekao bih da mi još uvijek nemamo svijest o tome koliko je alternativna kultura bitna ali borimo se, biće bolje!

Dio ste i noformiranog NVU Bunker. Šta je bio osnovni cilj formiranja pomenutog NVU? Kako vidite vašu ulogu u njemu?

Osnovni cilj Bunkera je usko povezan sa mojim prethodnim odgovorom. Želimo da nikšićki umjetnici imaju svoj kutak za stvaranje, nije bitno koja vrsta umjetnosti je u pitanju. Tužno je da grad koji ima tako fenomenalne ljude ne može da im pruži mjesto na kojem bi se umjetnost samo širila, mjesto na kojem bi se zdravo razmišljalo.

Da li vam je bavljenje muzikom pružilo ono što ste očekivali ili vas je nešto iznenadilo?

Mi na bavljenje muzikom gledamo kao na nešto što nas veže, nije to samo “drndanje gitara” i “lupanje bubnjeva”. To je slušanje i podrška svih mladih ljudi koji imaju nešto da kažu i pokažu kroz nju, kvalitet je u tom slučaju zanemarljiv. To su danonoćna druženja, probe, zajedničke ideje i uživanje u realizacijama istih. Tako da bih rekao da smo dobili to što smo ,,očekivali” jer nas je to spojilo.

Za svakog umjetnika najbitnije je da ostavi neki trag po kojem će se pamtiti. Album? Planovi?

Svakako. Trenutno radimo na albumu, imamo mnogo materijala, nadam se da će se stvoriti uslovi pa da vam to prezentujemo što je prije moguće. Planovi: sad ipak na scenu stupa muzički manje aktivan period za nas zbog obaveza koje imamo na fakulteti i poslu. Naravno, to nas nikada ne sprječava da redovno radimo i stvaramo tako da očekujte uskoro još svirki i druženja .
 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Djevojčice i dječaci iz Crne Gore, uzrasta od 12 do 14 godina, od ponedjeljka su dio međunarodnog žirija Evropske filmske akademije. Osnovci iz Nikšića, Rožaja i Žabljaka, zajedno sa svojim vršnjacima iz 42 evropske zemlje, putem online platforme gledaju filmove koji su nominovani za prestižnu Nagradu mlade publike.