Sve više Nikšićana u školi tanga: Jedinstvena komunikacija bez riječi

50608287_306197086698117_1363066703847620608_n
Privatna arhiva
  • Autor Marija Vujovic
  • 26.01.2019. u 07:25

Čovjekov život je jedno putovanje, beskrajno usavršavanje, nepresušna inspiracija i avatura. Tango je isto to. Baš kao i život, beskrajno je kompleksan i dubok, satkan od emocija, a uvijek postoji nešto novo da se otkrije, vidi, nauči, uvijek se jave prilike za neke nove izazove i mogućnosti, čak i ono što mislite da ste savladali i da znate možete još da usavršite i produbite znanje, za portal Onogošt počinje priču o tangu Milena Milić iz škole „Casa del Tango“.

Kako kaže, škola „Casa del Tango“ „živi“ u našem gradu već četiri godine, u umjetničkom studiju “Luna”, a okuplja sve one Nikšićane i Nikšićanke koji su spremni prepustiti se osjećaju, koje nije strah zagrliti drugo biće, ljude koji žele da napreduju i razvijaju svoju ličnost i koji hoće bolje da razumiju svoje tijelo.

„Kroz tango upoznajete sebe, okolinu, postajete svjesniji i otvoreniji, a lakše uviđate koliko su neki drugi ljudi zatvoreni, koliko su spremni i sposobni za velikodušnost, jer u pravom tangu sebičnosti nema“, objašnjava ona povezujući svaki segment tanga sa životom.

Tako je, kaže, slučaj i sa uzemljenjem- treba da stojimo čvrsto na svojim nogama, da smo svjesni sebe i da tražimo odgovore unutar sebe, a ne izvan sebe, treba da hrabro koračamo, osjećamo energiju i snagu zemlje, i da se odgurnemo od iste kako bismo se vinuli.

„Da bismo “letjeli” moramo prvo naučiti da koračamo, i moramo iskoristiti podlogu (zemlju) da poletimo što više i vidimo dalje. Kad smo sigurni na svojim nogama – možemo sve“, dodaje ona.

A Nikšićani, iako važe za grubijane, u suštini su znatiželjni i talentovani, kaže Milena, i dolaze u sve većem broju.

„Stalnih članova ima desetak i oni su pravi predstavnici škole, a svake godine imamo još bar po nekoliko upornih zaljubljenika. Javljaju nam se i dolaze svi oni koji žele da osjete nešto drugačije i nauče nešto novo, a pritom da budu okruženi veselim ljudima i pozitivnom energijom“, priča nam ona.

Što više učite i više saznajete, objašnjava Milena, postajete i srećniji, sigurniji, samouvjereniji, ali i želite da naučite još više, pa oni koji počnu prve korake tanga u ovoj nikšićkoj školi, obično ne odustaju lako.

„Najbolja stvar je što ovdje svi možete da budete kreativni i da plešete na svoj način, jer vas niko ne tjera da učite koreografije ili akrobacije, niti vas ko ocjenjuje, već ovdje učimo samo korake koje u plesu kasnije primjenjujemo, na naš način. Ne postoje dvije osobe koje plešu isto, i svi imaju drugačiju energiju, osjećaj za muziku i osjećaj za drugo biće, tako da je u tangu svaki ples poseban, drugačiji i neponovljiv. To je jedinstvena komunikacija bez riječi“, neku su od razloga da posjetite „Casa del Tango“, prema riječima instruktorke.

Pored toga, kako ističe, tango je hobi pomoću kojeg, osim predivnog plesa i ljepote koraka, otvaranja svog unutrašnjeg bića i osvješćivanja nekih stvari kojih nijeste bili svjesni kod sebe, upoznajete i divne ljude, putujete svuda zbog tango događaja, a pritom se svuda osjećate toplo i dobrodošlo jer univerzalni jezik za tango je zagrljaj.

„To svi razumiju. I gdje god da otputujete, bilo koje mjesto da posjetite, sigurno je da možete poći i na neko plesno veče tanga, takozvanu milongu. Mi u Nikšiću, takođe, počinjemo sa organizovanjem milongi, tako da će Nikšićani imati sve više prilike da plešu, uživaju, druže se i izražavaju kroz muziku i ples“, najavljuje ona.

Školu tanga nedavno je počela da pohađa naša sugrađanka Milena Krivokapić. Razlog za to je, kako kaže, je što smatra da je tango ples koji izrazava jaku emociju i da je više potrebna inteligencija i srčanost da muskarac i žena uspješno izvedu ples, nego znanje i tehnika.

„Upisala sam se zbog toga što smatram da će mi tango mnogo toga pružiti, da će osvijestiti, učiniti život bogatijim i ljepšim.Sve ono što ples, pa i umjetnost čine. Smatram da je tehnika dosta zahtjevna, i da kod naizgled najjednostavnijih pokreta “padam ispite” . Iako imam plesnog iskustva, tango smatram zahtjevnim i nimalo lakim i u tehničkom smislu“, pričava nam Milena svoje utiske.

Atmosfera na času je, naglašava, veoma pozitivna i svi koji su zaista žele da budu tu.

„Pozitivno sam iznenađena što ima i muskaraca, jer znam da je ovo sredina gdje još uvijek vladaju predrasude da je ples samo disciplina za žene. Drago mi je da vidim pozitivnu promjenu u prevazilaženju te besmislene predrasude. Komentari polaznika su pozitivni, šalimo se, družimo i makar na tren zaboravimo na svakodnevnicu koja nas zarobljava.To je jedno posebno sat i po, jedan poseban svijet koji treba posjetiti i pridružiti mu se“, preporuka je ove Nikšićanke za kraj.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Završila je Nižu muzičku školu – odsjek klavir, osvojila desetine zlatnih medalja na takmičenjima u modernim plesovima, ali ju je želja za novom avanturom iz svijeta muzike odvela u oblast modelinga i odmah se to ispostavilo kao pun pogodak.
Festival Lake fest održaće se ove godine od 4. do 6. avgusta na obali nikšićkog jezera Krupac.