Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Svirka Darka Mihailovića i Stefana Bjeletića u Gradskom parku

Pro futuro
 • Autor onogost.me
 • 20.06.2024. u 09:05
Nevladina organizacija Pro futuro u susret Bedem festu večeras, sa početkom u 19 časova, a povodom Svjetskog dana muzike, organizuje svirku Darka Mihailovića i Stefana Bjeletića, koja će se po prvi put, kako su naveli, održati na platou kod fontane u Gradskom parku.

''Ovo je sjajna prilika da  zajedno slavimo bogato muzičko nasljeđe, podstičući sve građane i građanke, a posebno mlade, da se upoznaju sa muzičkom raznolikošću te razmisle o mjestu muzike u našem svakodnevnom životu'', navodi se u saopštenju Pro futuro, koje potpisuje izvršni direktor Petar Šundić. On je pozvao sve da posjete ovogodišnje, 15. po redu izdanje Bedem festa, koji se održava od 22. do 24. avgusta.

Ovogodišnjim Bedem festom, dodao je, promovišu regenerativni pristup zasnovan na aktivnom uvezivanju i angažovanju sa sadašnjom kulturnom produkcijom i savremenim društvom.

''Javni prostor treba  biti pretvoren u kulturnu oazu i stavljen u širi evropski i globalni kontekst. Savremena festivalska muzička baština u središtu je načina života, ona nas određuje i stvara osjećaj pripadnosti. Zato je jako važno koje priče pričamo i kakve poruke upućujemo, organizujući svako naredno izdanje festivala. Moramo pažljivo kreirati i čuvati svoju festivalsku baštinu, naročito iz ugla uticaja koji stvaramo i prenosimo na mlade i buduće naraštaje'', napomenuo je Šundić.

Poziv građanima da ne bacaju otpad 

Nevladina organizacija Pro futuro, koja organizuje Bedem fest pozvala je nesavjesne garađane da prestanu da odlažu otpad na tvrđavi, čime će, kako su naveli, zantno olkšati organizaciju 15. izdanja festivala, koji je na programu od 22. do 25. avgusta.

''Samo dvije sedmice nakon što smo, povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite životne sredine, 5. juna, potpuno uredili devastirani prostor u podnožju tvrđave, opet smo morali intervenisati i zahvaljujući podršci Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj sa iste lokacije uklonili deponiju sa koje se, usljed vrućina, danima širio nepodnošljiv i zarazan vazduh'', podsjetio je  Šundić.

Kako je naveo, na taj način ne samo da će im obiti olakšana organizacija festivala, već će biti omogućena bolja turistička posjeta tom lokalitetu.

''Tjeraju” brojne turiste, koji ovih dana uveliko obilaze Tvrđavu Bedem, a čiji boravak traje mnogo kraće od planiranog, dok slika i utisak koji ponesu sa sobom sve nas čini necivilizovanima, uprkos višegodišnjim naporima koje ulažemo u saradnji sa JU Muzeji i Galerije kako bi drevni Onogošt konačno prestao biti pretvaran u smetlište i deponiju'', istakao je Šundić i podsjetio da je ovogodišnjim konceptom Bedem festa Ko“Zelena muzika, zelena tvrđava, zeleni Bedem fest” skreću pažnju na ekološke prijetnje koje utiču na zdravlje i podstiču sve aktere da u svojim dugoročnim strategijama u obzir uzmu posljedice klimatskih promjena usljed nesavjesnog djelovanja ljudskog faktora'', zaključio je Šundić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Vučje bilježi dobru posjećenost kako domaćih tako i posjetioca iz inostranstva. I pored brojih izazova, koji otežavaju poslovanje prije svega loša putna infrastruktura, u Turističkom centru trude se da obogate ponudu i zadrže goste.
  Prvi dio priprema Juventusa je odrađen, drugi će odraditi u Njemačkoj, a među 26 putnika našao se i crnogorski biser Vasilije Adžić.