Ako radite od kuće, pazite na leđa: Ustajte često i vježbajte

comp
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 30.04.2020. u 17:30

Pravilno držanje tijela je važan faktor u mnogo stvari. Pomaže u sprečavanju bolova u leđima te smanjuje šansu od osteoporoze u starijoj dobi. Osim zdravstvenih benefita, pravilno držanje daje utisak da ste mlađi i pristupačniji.

Evo nekoliko načina za poboljšanje vašeg držanja:

Ne hodajte pogrbljeno

Ovakvo držanje je loše za kičmu. Ako ne vodite računa, mogli biste se naviknuti na taj loš položaj. Da biste poboljšali držanje, zamislite da držite knjige na glavi. Hodajte sa samopouzdanjem i samouvjerenošću.

Ako dugo sjedite, pravite pauze

Ako sate i dane provodite sjedeći ispred računara i još uz to ako stolica na kojoj sjedite nije najudobnija, važno je povremeno ustajanje. Svakih pola sata ustajte i malo prošetajte. Na taj način doprinijećete pravilnom držanju.

Uši moraju biti u ravnini s ramenima i kukovima

Najjednostavniji način provjere pravilnog držanja je tako da obratite pažnju jesu li uši u ravnini s ramenima i kukovima. Provjerite to dok radite i sjedite kod kuće. Ako niste sigurni u svoje držanje, najbolje je da se naslonite leđima na zid i poravnate uši prema ramenima i kukovima, to će vam pomoći da odredite pravilno držanje.

Sjedite ravno

Uvijek nastojite sjediti ravno, posebno ako se radi o dugotrajnom sjedenju. Odaberite udoban položaj, stolicu i ugodno okruženje.

Lumbalna podrška

Za pravilno držanje bolje je imati stolicu koja pravilno podupire leđa i kukove. Obično je to stolica koja pruža podršku vratu i gornjem dijelu leđa te potpunu podršku kukovima. Mora biti udobna.

Izbjegavajte nenamjerne povrede leđa

Izbjegavajte dizanje teških predmeta. To može napregnuti leđa ili dovesti do nenamjerne povrede leđa. Umjesto toga, za prenošenje teških predmeta koristite kolica ili bilo koje druge mehanizme koji vam mogu pomoći u obavljanju zadataka.

Vježbajte

Nekoliko vježbi može vam pomoći i biti korisno za vaše držanje. To su najčešće osnovne vježbe. Najbolje je posavjetovati se s odgovarajućim stručnjakom s obzirom na vaše vježbe kičme koje mogu uticati na pravilno držanje.

Ishrana

Unos hranjivih tvari važan je za zdravlje kostiju. Važno je unijeti dovoljno hrane koja je bogata kalcijumom, s obzirom na odgovarajuću dob. Jake i zdrave kosti smanjuju rizik od preloma i drugih koštanih problema.  Zeleno i lisnato povrće je takođe sjajan izvor vitamina koji pomaže u obnovi kostiju.

Posavjetujte se

Uvijek provjerite i budite na oprezu kod različitih promjena na tijelu. Ako primijetite promjenu u držanju ili se javlja bol u leđima, najbolje je da se konsultujete s ljekarom. Ništa ne prepuštajte slučaju, piše Idea Digezt.

Izvor: 24sata.hr

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U Crnoj Gori su, u posljednja 24 sata, od posljedica koronavirusa preminule dvije osobe, a registrovana su 72 nova slučaja infekcije.
Beogradski Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak povukao je 15. marta seriju BCG vakcina protiv tuberkuloze, što je istog dana uradio i Montefarm, kao distributer vakcine u Crnoj Gori. Kako je saopšteno, obavijestili su sve javne zdravstvene ustanove da spornu seriju odmah vrate u skladište.