Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Alkohol uzročnik oko 13,5 odsto smrtnih slučajeva

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 01.04.2024. u 21:57
Oko 13,5% ukupnog broja smrtnih slučajeva, kod osoba od 20 do 39 godina, može se pripisati alkoholu, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje, a povodom Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma koji se obilježava se 1. aprila sa ciljem podizanja svijesti stanovništva o štetnom dejstvu alkohola.

Kako navode iz IJZCG, alkohol je toksična i psihoaktivna supstanca koja ima svojstvo izazivanja zavisnosti.

“Postoji uzročna veza između konzumiranja alkohola i više od 200 vrsta bolesti i povreda (poremećaja mentalog zdravlja, poremećaja ponašanja, više vrsta raka, kardiovaskularnih bolesti, bolesti jetre i drugih nezaraznih bolesti). Više od tri miliona smrtnih slučajeva godišnje (5,3% svih smrtnih slučajeva), na globalnom nivou, rezultat je štetne upotrebe alkohola”, navode u IJZCG.

Upotreba alkohola, kako kažu, ima značajne individualne, društvene i ekonomske posljedice, pa samim tim predstavlja veliki javnozdravstveni i društveni problem.

Svjetska zdravstvena organizacija je, na osnovu istraživanja, iznijela stav da ne postoji bezbjedno konzumiranje alkoholnih pića. Rizik po zdravlje osobe koja pije počinje od prve kapi bilo kog alkoholnog pića.

“Značajan dio tereta bolesti koji se može pripisati alkoholu proizilazi iz nenamjernih i namjernih povreda uzrokovanih saobraćajnim nesrećama, nasiljem i samoubistvom. Fatalne povrede uzrokovane konzumacijom alkohola češće su među mlađim starosnim grupama. Oko 13,5% ukupnog broja smrtnih slučajeva, kod osoba uzrasta 20 do 39 godina, može se pripisati alkoholu”, navodi se u saopštenju.

Prema Evropskom školskom istraživanju o upotrebi psihoaktivnih supstanci (ESPAD-European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) iz 2019. godine 77% šesnaestogodišnjaka je makar jednom u životu konzumiralo alkohol a svaki četvrti šesnaestogodišnjak je iskusio pijanstvo.

U godini dana prije istraživanja, alkohol je konzumiralo 63% mladih ovog uzrasta.

“Podaci nam pokazuju da postoji izražena potreba za implementacijom edukativnih i preventivnih programa o negativnim efektima alkohola, ne samo u okviru obrazovnog sistema već i u okviru lokalnih zajednica kao i na nacionalnom nivou”, navodi se u saopštenju IJZCG.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Institut za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa domovima zdravlja nastavlja kampanju HPV vakcinacije u dodatnim terminima, koja će trajati još narednog vikenda. Od početka vakcinacije u Crnoj Gori dato je više od 8.400 doza HPV vakcina.
  Pojačani epidemiološki nadzor nad malim boginjama sprovodiće se do sjutra, kada ističe dvostruki period maksimalne inkubacije od pojave prvog slučaja obolijevanja kod osmogodišnje djevojčice.