Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

CINMED dao saglasnost za uvoz ljekova za liječenje cistične fibroze

Ministarstvo zdravlja
 • Autor onogost.me
 • 11.02.2023. u 12:42
Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CINMED) izdao je juče saglasnost za uvoz ljekova namijenjenih za liječenje pacijenata oboljelih od cistične fibroze. Time je, kako je saopšteno Ministarstva zdravlja, napravljen još jedan korak kako bi crnogorski osiguranici oboljeli od ove bolesti dobili potrebnu terapiju.

"Postupajući po zahtjevu za izdavanje saglasnosti za uvoz ljekova koji nemaju dozvolu za stavljenje u promet, a u skladu sa Zakonom o ljekovima, Institut je izdao saglasnost za ljekove Kaftrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koriste u terapiji cistične fibroze", istakli su iz Ministarstva.

Prethodno je Komisija Ministarstva zdravlja koja se bavi rijetkim bolestima omogućila uvođenje lijeka Trikafta našim pacijentima oboljelim od cistične fibroze, budući da se radi se o lijeku koji nije registrovan u Crnoj Gori.

Terapija je, dodaje se u saopštenju, odobrena za ukupno 19 pacijenata koji su prošli sve neophodne kontrolne preglede prije uvođenja lijeka u terapiju.

Lijek je odobren za primjenu za sve pacijente uzrasta do 18 godina, njih 16 i za tri odrasla pacijenta.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  U Crnoj Gori je zabilježen sedmi slučaj morbila (malih boginja), saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).