Crna Gora četvrta na svijetu po smrtnosti od raka

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 26.08.2023. u 07:57
Crna Gora nalazi se na četvrtom mjestu liste zemalja u kojima se najviše umire od kancera. Prema podacima World Cancer Research Foundation, na prvom mjestu je Mongolija, a slijede Srbija i Mađarska.

Crna Gora, prema istim podacima, ima 144,5 umrlih od raka na godišnjem nivou na 100.000 stanovnika.

Mongolija je sa 175,9 umrlih na istom nivou, Srbija 150,6, a Mađarska 148,1.

Nakon Crne Gore, na neslavnoj listi su Slovačka, Samoa, Zimbabve, Poljska, Hrvatska, Rumunija…

Prema podacima iz Nacionalne strategije za razvoj zdravstva za period od 2023. do 2027. godine, svaka peta osoba u Crnoj Gori umire od jedne od četiri glavne nezarazne bolesti prije nego što navrši 70. godinu, a nivoi preuranjene smrtnosti među muškarcima su gotovo dvostruko veći nego među ženama.

Najčešće se umire od moždanog udara, bolesti srca i raka pluća.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. Доктор

   Ми смо били здрава нација,ријетко се кад чуло фа неко има карцином…
   Од бомбардовања 1999. (а и Косово нам је преблизу ваздушном линијом) експлозије на Видровану 2006. певише је малигнитета нарочито Никшић…
   Боже избави нас од зла.Нарочито дјецу нам чувај.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović uputiće danas svim parlamentarnim subjektima predlog "Platforme za Crnu Goru u EU", a čiji je primarni cilj vraćanje reformske i evropske agende u društveno-politički fokus, kao i zajedničko djelovanje na ubrzanju našeg evropskog puta, saopšteno je iz kabineta Predsjednika.
  Pivska planina na udaru je potkornjaka, štetočine koja hara šumama širom Crne Gore. U Parku prirode Piva zabrinuti su stanjem na terenu i upozaravaju da nadležni nedovoljno rade da spriječe širenje bolesti koja počinje ozbiljno da ugrožava cjelokupan šumski biodiverzitet i nanosi nepopravljivu ekonomsku štetu.
  Nedavna smrt novorođenčeta u nikšićkoj Opštoj bolnici (OB) uznemirila je javnost, ali i otvorila pitanja da li su riješeni slučajevi koji su se posljednje dvije godine desili u toj ustanovi, je li utvrđena odgovornost medicinskog osoblja i da li je neko od njih, zbog eventualnih grešaka, sankcionisan.