Epidemija malih boginja prijeti i Crnoj Gori

TVCG/screenshot
 • Autor onogost.me
 • 12.01.2023. u 19:54
Nakon što je u Srbiji potvrđen prvi slučaj malih boginja, nadležni u Crnoj Gori strahuju da je epidemija i na našem pragu. Apeluju na roditelje da ih vakcinišu čim navrše godinu.

Male boginje najopasnije su po djecu mlađu od pet godina, jer u tom uzrastu stvaraju najviše komplikacija koje mogu biti kobne po život.

“Zbog komunikacije s okolnim zemljama i sezonskog karaktera obolijevanja očekivati je importovanje u našu zemlju”, kazao je Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje.

“Ako znamo da jedna zaražena može da inficira 12-13 osjetljivih osoba, onih koji nisu vakcinisani ili koji nisu preležale bolest infekcija se brzo širi do epidemijskih razmjera”, ističe pedijatrica Ivana Lakićević.

Rizik od epidemije je veći ukoliko je procenat vakcinisane djece mali, kao što je slučaj u našoj zemlji. Zbog toga apel roditeljima da na vrijeme vakcinišu djecu MMR vakcinom.

“Prva doza s navršenih godinu najkasnije do 18 mjeseci, druga pred upis u osnovnu školu”, navodi pedijatrica.

“Tek tada možemo tvrditi da je dijete zaštićemo, mada to zavisi od kolektivnog imuniteta koji mora biti 95 odsto vakcinisanih u jednom uzrastu. Nažalost, mi za 2020. i 2021. godište nemamo ni ptribližan rez da tvrdimo da imamo kolektivan imunitet”, ističe Galić.

Kada nastupe prvi slučajevi malih boginja biće kasno za vakcinaciju, upozorava Galić. Naglašava da je potrebno da prođe mjesec od imunizacije da bi se postigla zaštita.

“Ne treba da vakcinacija sjutra već danas jer kasnimo sa imunizacijom ali bilo kada da se odluče dobro je da se vakc jer time štite zdravlje djeteta”, kaže Galić za TVCG.

Naši sagovornici podsjećaju da male boginje nijesu isto što ovčije, te da izazivaju teže simptome i komplikacije. U najvećem riziku su djeca do pet godina.

“Od upale ušiju najčešće, do upale pluća, mozga, enceflitisa, menengitisa i kansijih kompl koje se javljaju godinama nakon preležane infekcije odnosno morbila teško moždano oboljenje od kog se umire”, ističe Lakićević.

Male boginje su respiratorna infekcija, a virus se prenosi direktnim kontaktom ili vazduhom. Simpotmi su sljedeći:

“Curenje iz nosa, kašalj – suv, nadražajan, ti simpotmi traju 1-4 dana, potom karakteristična ospa koja kreće od predjela glave, oko ušiju i pširi sedalje na trup i ekstremitete”, kaže Lakićević.

Izvor: rtcg.me/TVCG

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U Crnoj Gori je, u posljednja 24 sata, registrovano 40 novih slučajeva koronavirusa, a u tom periodu nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa kovid infekcijom.
  U posljednja 24 sata registrovano je 26 novih slučajeva, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje IJZ. Preminulih od posljedica kovida u tom periodu nije bilo.