Galić: MMR-om vakcinisano 60% predškolaca, epidemija na pragu

TVCG
 • Autor onogost.me
 • 13.01.2023. u 09:59
U Crnoj Gori je protiv malih boginja vakcinisano 60% djece predškolskog uzasta dok je za kolektivan imunitet neophodano preko 95% vakcinisanih, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Igor Galić. On je ponovio da zbog niskog nivoa vakcinisane djece i prvih slučajeva infekcije u susjednoj Srbiji, i u Crnoj Gori uskoro možemo očekivati prve slučajeve infekcije.

“Među djecom 2021. godište, broj vakcinisane djece sa 13 mjeseci je nizak i iznosi 3,3% a do 24 mjeseca 11,7%. Za 2020. godište sa 13 mjeseci je vakcinisano 3,9%, do 24 mjeseca 23,1%. Taj procenat dalje raste. Za 2010. godište sa prvih 13 mjeseci vakcinisano je oko 47% djece, a sa dvije godine 78%. Ako gledamo predškolski uzast obuhvat vakcinisane djece je iznad 60%. To nije dovoljno, jer je za kolektivan imunitet neophodan obuhvat preko 95%”, istakao je Galić u emisiji Dobro jutro Crna Goro.

On je upozorio da je epidemija malih boginja na pragu i pozvao roditelje da što prije vakcinišu svoju djecu.

U IJZCG se, kaže, nadaju da do epidemije neće doći ali će ona, kako je dodao, podrazumijevati i restrikcije.

“Ako se pojavi u vrtiću jedna osoba svi će ići u izolaciju tokom inkubacionog perioda od 3 nedjelje”, istakao je Galić i dodao da će u ponedjeljak na sastanku sa kolegama iz Ministarstva zdravlja razmatrati situaciju.

“Učinićemo sve da spriječimo epidemiju u Crnoj Gori”, kazao je Galić.

Podsjećamo, prethodnih dana zabilježeni su slučajevi malih boginja u Srbiji.

“Možemo očekivati prve slučajeve u Crnoj Gori s obzirom na komunikaciju, transport i međunarodnu trgovinu koja se obavlja posebno u regionu i s obzirom na slab obuhvat imunizacijom”, kazao je direktor IJZCG.

On je objasnio da su male boginje zarazna bolest koja se prenosi prije svega respiratornim putem, kapljicama, prilikom govora kašlja i vazdušnim putem naročito u zatvorenim prostorijama.

“To je zarazno oboljenje i veliki broj osoba nevakcinisanih od jednog oboljelog može da se inficira. U zatvorenoj prostoriji sa deset osoba, jedna inficirana zaraziće ostalih 9”, kazao je Galić.

To je, kaže, jedna od najzaraznijih oboljenja.

“Ospa se najprije javlja na glavi, a onda širi tijelom. Osoba je zarazna prije pojave specifičnih simptoma i to je epidemiološki opasno, jer osoba nije svjesna da boluje dok se ospe ne pojave. Osoba je zarazna od petog do dvadesetog dana u odnosu na kontakt sa oboljelom osobom, a inkubacioni poeriod je od 10 do 12 dana”, objasnio je Galić.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U Crnoj Gori je, u posljednja 24 sata, registrovano 28 novih slučajeva koronavirusa, a u tom periodu nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa kovid infekcijom.
  U Crnoj Gori je, u posljednja 24 sata, registrovano 40 novih slučajeva koronavirusa, a u tom periodu nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa kovid infekcijom.